Kunming, stad van de eeuwige lente

by CRTV

Tekst en Foto’s Tony Vingerhoets

Kunming

Belofte maakt schuld; In mijn vorige artikel in CRTV#35 over de Boeddhistische Yuantong-tempel schreef ik dat ik op Kunming terug zou komen. Het ligt op bijna 1900 meter hoogte en staat bekend als de ‘Stad van de eeuwige lente’ vanwege het aangename lenteweer gedurende het hele jaar. Vanwege dat ideale klimaat is Kunming een zee van bloemen met een weelderige vegetatie. Afgelopen juli heb ik twee weken doorgebracht in deze hoofdstad van de zuidelijke Chinese provincie Yunnan. Bij deze een klein (foto)verslag.

China: Geen (hoofd)stad hetzelfde

China is fascinerend alleen al door zijn enorme variëteit aan culturen en landschappen. Dat kan ook niet anders gezien de kolossale afmetingen van het land, waar het Europese continent zo in past. Kunming heeft een andere atmosfeer dan mijn stad Beijing. In Kunming schakel je twee versnellingen terug; de mensen lijken er wat meer relaxt dan in Beijing. Maar ook de lokale gerechten smaken heel anders, de temperatuur is aangenamer en de lucht schoner. Vooral dat laatste was letterlijk een verademing!

Kunming lucht

Kunming is sowieso een levendige stad en een feest om te fotograferen. Niet voor niets heb ik er tijdens mijn verblijf zo’n 3500 foto’s gemaakt waarvan er veel als stockfoto’s worden bewerkt. Natuurlijk had ik me grondig voorbereid en op internet research gedaan naar de hotspots. Maar buiten die clichés had ik vooral een origineel portret van Kunming voor ogen. Om dat voor elkaar te krijgen moet je zo’n stad  met eigen ogen zien, buiten alle vooropgedane info om. Dan gaat er niets boven een sightseeing dubbeldekkerbustoer.

#3536_Tony_KUNMING_NIGHT 2_07062014_488_(small)

De stad in cijfers en feiten

Maar even wat droge cijfers: Kunming beslaat een gebied van 21.473 vierkante kilometers en heeft een populatie van 6.432.212. Kunming is van groot economisch belang voor Yunnan en ondanks dat het een florerende industrie heeft, is de toeristische sector toch de grote geldmaker. Sowieso kreeg ik de indruk dat de stad floreert gezien het aantal nieuwe woonwijken, kantoorgebouwen, winkelcentra en infrastructuur. Sinds mijn laatste bezoek acht jaar geleden heeft Kunming een metamorfose ondergaan.

scooters op straat

Als er iets is dat me van Kunming zal bijblijven, dan is het de overweldigende hoeveelheid scooters op straat. Ze zijn allemaal elektrisch aangedreven (in China rijden momenteel meer dan 200 miljoen e-bikes rond!) dus oorverdovend is het in ieder geval niet. En vindingrijk als Chinezen zijn, wordt er van alles en nog wat met e-bikes vervoerd. Het zijn werkezels die worden afgeragd totdat ze uit elkaar vallen en zelfs dan kun je met tape hun leven nog wat oprekken (een Amerikaan noemde dat Afro engineering).

overladen scooter

De fotogenieke kant

Ik verbleef in een hotel in Qingnian Road, in het centrum van de stad. Van daaruit kon je  alle bezienswaardigheden makkelijk te voet te bereiken. Want nadat je per bus een indruk heb gekregen van zo’n stad, ben je als fotograaf toch gewoon aangewezen op voetenwerk. En dat betekent flink kilometers maken  elke dag, zeker als je veel wilt fotograferen binnen de beschikbare tijd. Uitgerust met een fototas met zo’n 12 kilo aan gear was dat op een hoogte van 1900 meter een Olympische work-out!

Kunming centrum

Wat ik in Chinese steden altijd weer fotogeniek vind, is de dynamiek van het nachtleven. Ook hierin stelde Kunming niet teleur! Vooral in Nanping Jie, het absolute shopping centrum, was het ‘s avonds erg levendig en ik heb er veel prima foto’s geschoten. Als buitenlander die fotografeert op statief met tilt-shift lens (voor perspectiefcorrectie en scherptedieptecontrole) trek je overal in China de aandacht. Regelmatig kwamen Kunmingers nieuwsgierig vragen wat er zo interessant is aan hun stad.

Kunming shopping mall

De mustdo’s

Lekker eten is een must in China en in de omgeving van mijn hotel was het eenvoudig om restaurantjes te vinden waar je voor bespottelijke prijzen de heerlijkste gerechten kon bestellen. Al vaker schreef ik dat je in China voor elk budget een eetgelegenheid vindt, van een omgebouwde huiskamer tot een vijfsterrenrestaurant. Het leukste vond ik de kleine restaurantjes waar buurtbewoners aten. Gezellig hutje mutje bij elkaar terwijl serveersters op megavolume bestellingen aan de keuken doorgeven.

eten

Buiten al het moois in het centrum van Kunming is Yunnan Ethnic Village een aanrader! Het ligt aan het schitterende Dianchi meer, zeven kilometer buiten het centrum. In het uitgestrekte themapark vind je vijfentwintig dorpen met alle minderheden die Yunnan rijk is. Het is een bonte verzameling van unieke culturen (vaak met eigen taal) en kleurrijke folkloristische klederdracht. Toeristen werden er vermaakt met tal van shows die wat werden afgeraffeld als verplichte nummers. Niettemin interessant!

klederdracht

Kort gezegd: top drie

Hoe dan ook, Kunming staat momenteel in mijn top drie van de meest leefbare Chinese steden. Op kop staat Dalian gevolgd door Xiamen met Kunming op nummer drie. Shanghai vind ik nog steeds het meest fotogeniek vanwege de spectaculaire architectuur. Desondanks wil mijn Chinese vrouw er voor geen goud wonen want s’ winters zijn er geen kachels! Dan is Kunming beter toeven! De stad van de eeuwige lente, waar ze kachels en winterjassen alleen kennen uit boekjes over Beijing…

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

2 thoughts on “Kunming, stad van de eeuwige lente

  1. Terry

    Onze (adoptie)zoon komt uit Kunming. Hij zal erg blij zijn met jouw enthousiaste reportage over ‘zijn’ stad. Dank je wel!

What do you think? :)