De Vijf… verschijningen van bapao

by CRTV

Tekst en Foto’s: Hong Tong Wu

Vandaag in De Vijf… de verschijningen van een van de meest kenmerkende snacks uit de Chinese keuken – niet te verwarren met de Bapao zoals we hem uit de supermarkt kennen. Hieronder een introductie van de standaard pao alsmede vier van zijn veelvoorkomende varianten.

Chinese oliebol

Chinese oliebol

Bapao (白包) , letterlijk vertaald ‘wit broodje’, is een lichtzoete Chinese lekkernij. De bapao is de standaardversie. Naast de gestoomde versie komt ook de gebakken variant voor. Deze “Chinese oliebol” heeft een dun krokant korstje, is vanbinnen vetvrij en wordt gedipt in zoete gecondenseerde melk.

langleven pao

lang leven pao

Op diners bij verjaardagen krijg je vaak de ‘lang leven pao’ (壽包) als dessert. Deze heeft de vorm van een lotusbloem als symbool van leven. Vaak is de ‘lang leven pao’ ook gevuld met lotuspasta.

Schaak pao's

Schaak pao’s

Schaak pao’. Tegenwoordig kom je zelfs paos tegen in de vorm van Chinese schaakstukken zoals de toren (車) en het paard (馬).

shiitake pao

shiitake pao

Shiitake pao’s lijken op de Chinese paddenstoelen zelf, maar zijn toch echt pao’s. De shiitakes zitten wel in de pao’s als vulling.

fusion pao

fusion pao

Pao’s worden natuurlijk gemaakt door Chinese chef-koks. Terug in Nederland kan je zelf ook een lekkere ‘fusion pao’ maken. De dubbele pao’s kan je in de toko kopen. Na het stomen, kan je deze paos openvouwen en vullen. In deze foto is de pao gevuld met Hollandse gebakken kabeljauw en gegarneerd met gezuurde komkommer en zoute Thaise garnaaltjespasta.

Ben je ook een pao in een originele verschijning tegengekomen? Stuur een foto op naar pao@crtv.nl

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)