Filmrecensie Young Style

by CRTV

Young style

Tekst Qiwen Chen

Young Style is een Chinese dramafilm uit 2013, waarin onderwerpen van de Gaokao (toelatingsexamen voor een hoger-onderwijs-instelling), puberteit en eerste liefde worden besproken. Ook schetst de film een duidelijk beeld over de kenmerken van de post-90s generatie in China. De film is low budget, maar heeft diverse prijzen gewonnen en groot succes vergaard.

Het hoofdpersonage van de film heet Ju Ran. Hij zit in het laatste jaar van de middelbare school en moet in dit jaar de Gaokao afleggen. Vlak daarvoor drukt hij openlijk zijn gevoelens uit voor zijn klasgenote Huang Jingjing. Hij heeft een korte, mooie eerste liefde, maar zijn ouders vinden het niet leuk dat hij te veel tijd verspilt aan een puberrelatie. Ze zijn van mening dat de Gaokao zeer belangrijk is voor het leven van Ju en dat Ju in deze periode keihard moet studeren.

Vanwege de drukte zet Huang Jingjing een punt achter hun relatie. Ju beleeft daardoor een neerslachtige tijd. Het leidt ertoe dat hij zakt voor de Gaokao en nog een jaar op school moet blijven zitten, terwijl Huang tot een  Chinese topuniversiteit in Shanghai toegelaten wordt. Echter, in de film zie je ook de kracht van deze puberliefde. De ik-persoon legt zelfs een gelofte af dat hij desondanks zijn uiterste best zal doen om tot dezelfde universiteit als Huang toegelaten te worden.

Het voorbereiden voor de Gaokao is vol van stress en drukte, maar vanwege zijn grote liefde zet hij zijn beste beentje voor. Wanneer de hoofdpersonage aan het jaar terugdenkt, realiseert hij zich pas dat de Gaokao niet alleen belangrijke tentamens zijn, maar ook een onvergetelijke herinnering vormen die hij voorgoed zal koesteren

Naar mijn mening is Young Style een typisch Chinese film. Het thema, de Gaokao, is namelijk een belangrijk begrip in het Chinese onderwijssysteem. De meeste Chinezen hebben de Gaokao meegemaakt en beschouwen hem als een belangrijke ervaring in hun leven. De meningen over Gaokao zijn verdeeld. Er bestaan weliswaar minder mooie aspecten van Gaokao, maar telkens wanneer ik zelf terugkijk op die tijd, ben ik (en met mij velen) erg dankbaar voor deze ervaring.

Wat mij betreft heb ik in die tijd van de Gaokao drie dingen geleerd. Ten eerste, zet hem op en doe je best. Als het je droom is, dan moet je hard werken om hem te verwezenlijken. Ten tweede, de vriendschap en begeleiding van mijn klasgenoten. We staan altijd voor elkaar klaar, in de mooie en minder mooie tijden. Ten derde, het is niet het einde van de wereld als je niet goed presteert tijdens de tentamens. Gewoon glimlachen en geloven dat het altijd goed zal komen. De Gaokao kan je leven niet bepalen; maar kan je wel helpen het leven te leren kennen.

Young Style is een film vol met humor, gevoelens en wijsbegeerte. Je zit te lachen bij het bekijken van deze film en denkt tegelijkertijd na over de belangrijke onderwerpen van de Chinese samenleving, zoals het Chinese onderwijs, de post-90s generatie en dergelijke. De film bevat ook prachtige beschrijvingen van gevoelens. Hij is dus de moeite waard om eens te bekijken.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)