Ontdek de Chaozhou Keuken

by CRTV

Dessert

Tekst en foto’s: Fiona Chan

Een culinaire rondreis door China en je zult ontdekken dat er binnen de Chinese keuken talloze regionale keukens zijn. De acht bekendste culinaire stromingen worden vernoemd naar het gebied waaruit ze vandaan komen, deze zijn:

 • Shandong
 • Kanton
 • Sichuan
 • Hunan
 • Jiansu
 • Zhejian
 • Fujian
 • Anhui

De verschillen zitten vaak in de smaak en de voorkeur voor een bereidingswijze. Dit heeft te maken met de voedselbronnen die aanwezig zijn en het lokale klimaat. De Chaozhou keuken is een afgeleide van de Kantonese keuken en behoort niet tot de acht Chinese keukens, toch is het zeker een aanrader.

Een paar bekende gerechten uit de Chaozhou keuken:

Braised varieties 潮州鹵味: absoluut één van mijn favoriete gerechten. Het zijn gestoofde delicatessen, zoals worstjes, varkensoren en eend. Het klinkt misschien erg uitdagend, het varkensoor, maar je zult aangenaam verrast worden.

Braised varieties

Oester omelet 蠔烙: een hartige pannenkoek en erg lekker. Zeker ook te genieten als een snack voor in de middag.Oester omelet

Gefrituurde eend in Chinese yam 芋泥鵝: De Kantonees geroosterde eend is mijn favoriet, maar de gefrituurde eend in yam behoort eveneens in mijn lijstje van favoriete gerechten. De textuur is knapperig, de smaak is zacht en vrij subtiel. Totaal anders dan de Kantonese geroosterde eend.

Duck

Gevulde kristal dumplings水晶包: een gestoomd dessert met verschillende vullingen, waaronder bonenpasta. De naam kristal komt waarschijnlijk door het flinterdunne vel dat om de bonenpasta zit. Heerlijk met een kopje Chinese thee.

Dessert

Meer lezen? Zie: Seeing Food.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

3 thoughts on “Ontdek de Chaozhou Keuken

 1. Laila

  De eend lijkt mij echt heerlijk! Nu houd ik ook wel veel van vlees. De recepten die via de link zichtbaar zijn zijn ook duidelijk te volgen. Zeker een aanrader!

 2. Fiona

  Hoi Benno,
  Helaas ben ik de chaozhou keuken in nederland nog niet tegengekomen. Het restaurant waar ik geweest ben is in hong kong.

What do you think? :)