Eigenaardig volk die Chinezen

by CRTV

Tekst en foto’s Tony Vingerhoets

Elk volk heeft zo z’n eigenaardigheden. Net als wij Nederlanders hebben Chinezen ook van die vreemde gewoonten. Ik kan me de cultuurshock nog goed herinneren toen ik tien jaar geleden naar China kwam. Vooral de schrille contrasten vielen me direct op, iets wat ik in Nederland nog niet was tegengekomen. Alhoewel alles went, ben ik me nog steeds bewust van die tegenstellingen en moet ik regelmatig lachen om de eigenaardigheden van Chinezen. Nou, hier komen er een paar. Lacht u mee?

In veel kleine bedrijfjes struikel je letterlijk over de rotzooi

In veel kleine bedrijfjes struikel je letterlijk over de rotzooi

Allereerst zijn Chinezen niet zo opruimerig als Nederlanders, of anders gezegd: ze kunnen ze er een afgrijselijke bende van maken. Chinezen malen niet om hoe er iets uitziet, zolang het maar werkt. Een ‘form follows function’-benadering heet dat, geloof ik. In veel kleine bedrijfjes struikel je letterlijk over de rotzooi en vraag je je af hoe iemand daar nog kan werken. Nederlanders vinden al snel dat zoiets niet professioneel oogt en da’s het laatste waar ‘n Chinees zich druk om maakt.

Mini-bloemencorso op de afgeragde e-bike

Mini-bloemencorso op de afgeragde e-bike

Fietsen, scooters en e-bikes worden gebruikt als muilezels om van alles en nog wat mee te vervoeren. Je gelooft werkelijk niet hoeveel ze erop vastsjorren en meezeulen. In Nederland, zou je al snel van de weg worden gehaald vanwege de verkeersveiligheid, maar in China is dat gewoon de orde van de dag. Zolang het allemaal (wonder boven wonder) goed gaat, is er geen politieagent die zich erom druk maakt. Wat vinden jullie van het mini-bloemencorso op de afgeragde e-bike? Leuk toch!

Vooral hondjes worden erg ludiek aangekleed

Vooral hondjes worden erg ludiek aangekleed

Dat Chinezen gek zijn op huisdieren heb ik geloof ik al eens verteld. Maar dat neemt in China de laatste tijd bizarre vormen aan. Vooral hondjes worden (naarmate het kouder wordt) erg ludiek aangekleed. De Shops met hippe kleertjes zijn in opmars en volgens de laatste trends horen daar zelfs, jasjes, truitjes shawls en jeans bij. Het is werkelijk te gek voor woorden wat ik hier in Beijing op straat tegenkom. En vreemd genoeg lijken die beestjes al die zottigheid ook nog te waarderen.

Vlees en worsten hangen buiten

Vlees en worsten hangen buiten

Vlees en worsten buitenhangen om te drogen? Geen slager die het in Nederland ook maar in z’n kop haalt. In China is dat schering en inslag en op mijn fietstochten door hutongs (oude steegjes in de binnenstad) kom ik regelmatig openluchtslagers tegen. De opengereten kippen met worst (op de foto) lijken wel te dansen in de bakkende zon. Voordat ik het frivole schouwspel heb gefotografeerd heb ik, tot vermaak van Chinese omstanders, even staan brullen van het lachen!

Overal waar je komt, zie je grote groepen mensen op straten en pleinen dansen en oefeningen doen

Overal waar je komt, zie je grote groepen mensen op straten en pleinen dansen en oefeningen doen

Wat ik nooit heb begrepen is dat collectieve gedoe in China. Overal waar je komt, zie je grote groepen mensen op straten en pleinen dansen op mierzoete, vervormde muziek uit ondermaatse speakertjes. Maar ook allerlei oefeningen samen in de vroege morgen. En wat te denken van personeel dat zich gedwee opstelt voor peptalk van de cheffin? Ik bedoel maar! Zoiets kunnen wij ons in Nederland toch niet voorstellen. Maar hier in China hoort dat gewoon bij het dagelijkse leven.

Personeel dat zich gedwee opstelt voor peptalk van de cheffin

Personeel dat zich gedwee opstelt voor peptalk van de cheffin

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zoals vaak gezegd is een artikel daarvoor aan de korte kant. Wat zegt u? Ga d’r een boek over schrijven? Tja, dat spookt inderdaad al een tijd door m’n hoofd maar ga er maar voor zitten! Ik heb het zo al druk genoeg en ben blij dat ik zo nu en dan tijd vind om voor CRTV een Chinaverhaaltje te schrijven. Maar wie weet komt er nog eens een dag dat ik al die verhaaltjes bij elkaar leg en er iets leuks van maak. Want plaatjes heb ik in ieder geval genoeg!

Dat was het weer voor deze keer. Het is en blijft lachen met de Chinezen! Maar hoe dan ook zijn het aardige, lieve mensen waar ik ook bewondering voor heb. Naast hun grappige eigenaardigheden zijn het vooral familiemensen die van lekker eten houden! Daarnaast zeuren ze minder en werken harder dan de doorsnee Nederlander. En als ze ergens in uitblinken is het wel handel en geld maken. Geen wonder dat ik in onze ondergrondse parking zoveel nieuwe Mercedessen zie!

Tony Vingerhoets
Beijing January 20, 2015

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One thought on “Eigenaardig volk die Chinezen

What do you think? :)