De jianbingkarretjes

by CRTV Magazine

• Tekst Pay-Uun Hiu  • Foto’s Tony Vingerhoets
Artikel uit editie 13

Als je ze zoekt, zijn ze niet te vinden. Niet in de Gulou-hutong bij de Drumtoren; niet in de trendy steegjes bij Nanluoguxiang; ook niet in de oude straatjes rond de gerenoveerde Dajialang bij het Tian’anmenplein. Waar zijn ze toch gebleven, die karakteristieke jianbingkarretjes, herkenbaar aan de grote ronde platte plaat waarop de jianbing wordt gebakken?

de jianbingkarretjes

Je moet er sowieso vroeg voor opstaan, want deze pannenkoek met ei, lenteui en koriander geldt hier als ontbijt. Een behoorlijk machtig ontbijt, dat moeiteloos kan concurreren met een flink uitsmijter met spek. Ter plekke voor je gebakken, vers van de plaat en geserveerd in een plastic zakje. En dan moet je snel eten, voordat de brosse vulling (een soort cracker gemaakt van gefrituurd meel) zacht en taai wordt. Maar zelfs als je vroeg uit de veren bent (en het leven in Beijing begint écht vroeg, zo rond een uur of half zeven), is de oogst na enkele uren fietsen wel erg mager.

‘Ze zijn weggeveegd in de aanloop naar de Olympische Spelen’, zegt een Amerikaanse manager. Zoals veel hier is gesneuveld in de grote opruimactie voorafgaand aan ‘ba-ba-ba’, de magische openingsdatum van de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad op 8 augustus 2008. Straatventers en kleine eetstalletjes verdwenen, de bevolking werd gemaand niet op straat te rochelen en te spugen, in de metro toonden filmpjes dat je netjes moest wachten tot de mensen waren uitgestapt voor je mocht instappen. Je moet er sowieso vroeg voor opstaan, want deze pannenkoek met ei, lenteui en koriander geldt hier als ontbijt.

Na twee jaar wordt er weer naar hartelust gerocheld en gespuugd, al is dat doorgaans wel in de prullenbak. Een reden om nooit naast een prullenbak te staan. De metro heeft nog steeds komische animatiefilmpjes over goed en fout gedrag, maar tijdens het spitsuur zijn de metro’s zo vol dat je toch al denkt dat er niemand meer in of uit kan.

Alleen de jianbingkarretjes zijn er niet meer helemaal bovenop gekomen. Hun aantal is ver onder het niveau van vóór 8-8-8. Er zijn nog genoeg jianbings te krijgen, daar niet van, maar dan wel aan het raam van een ‘binnenbakker’, niet meer zomaar in het wild op straat.

Ach, wie weet, vergaat het de jianbingkarretjes net zo als de hutongs. Tegen de tijd dat ze echt bijna uitgestorven zijn, worden ze weer gereanimeerd en in trendy design de straat op gestuurd. Keurig glimmend, glanzend en prominent op de toeristische hotspots. Want zo gaat dat in China met veel wat oud en afgedankt was en toch de moeite waard bleek, van dynastieën tot rode lakkasten. Het komt zo goed als nieuw weer terug.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Klik hier voor de volledige editie

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)