De Chinese cultuur van overvloedigheid

by CRTV Magazine

Tekst en foto’s Tony Vingerhoets
Artikel uit editie 17

China is de oudste bestaande cultuur ter wereld. De geschiedenis beslaat een onafgebroken periode van 5000 jaar. Vanzelfsprekend heeft die tijdsspanne culturele hoogte- en dieptepunten gekend. Door velen wordt de Tang dynastie (618-907) als het absolute hoogtepunt van de Chinese beschaving gezien. Het was een zeer liberale, multiculturele samenleving waarin kunst en cultuur konden gedijen. Die rijkdom zie je tot op de dag van vandaag in veel facetten terugkomen.

De Chinese cultuur van overvloedigheid

Na de culturele revolutie, waar veel in de ban werd gedaan, is er in China een hernieuwde interesse voor historische cultuur ontstaan. Dat verklaart de huidige populariteit van Chinese opera; de flamboyante kostuums, de passionele zang en het acrobatisch acteerwerk zijn state of the art. Maar ook een verfijnde kunstvorm als kalligrafie staat weer volop in de belangstelling. En feitelijk wordt cultuur nergens zo geëtaleerd als in de overvloedige Chinese keuken met z’n ontelbare gerechten.

5000 jaar Chinese geschiedenis

Een stad als Beijing staat vol met de sprekende voorbeelden van China’s oude rijke cultuur: de Verboden Stad, het Zomer-paleis, de Beihai, de Tempel van de Hemel, de Lama Tempel enz. In deze traditionele architectuur zie je een hang naar het ornamenteren. Die neiging tot overdaad zie je ook in Chinees theater, kunst, muziek, literatuur en zelfs spiritualiteit. Chinezen hebben totaal andere esthetische opvattingen dan Westerlingen; voor de een is het kitsch, voor de ander kunst.

Door de jaren heen heb ik een grote affiniteit ontwikkeld met de traditionele Chinese esthetiek. Vandaar dat ik geen gelegenheid oversla om, waar ik ook kom, tempels te bezoeken. En China is er werkelijk mee bezaaid. Iedere keer weer verbaas ik me over de rijkdom aan ornamentering. Mijn foto’s bij het artikel over de Baiyun Guan tempel in CRTV-magazine nr. 15 illustreren dat. Overal zie je kleurrijke versieringen en patronen, fraai gegraveer-de altaren en beelden in alle maten en soorten.

Chinese opera (Beijing)

Kijk ook eens naar deze foto’s van de Chinese opera. Het is zo ongelooflijk gestyleerd! Niets is aan het toeval overgelaten; alles heeft een betekenis. Ondanks dat ik het klassieke Chinees niet verstond, heb ik intens genoten van de voorstelling. De passie spettert er vanaf; de acteurs en actrices geven alles om er een visueel spektakel van te maken. Jong en oud zit drie uur geboeid te kijken naar een mix van muziek, dans, mime en acrobatiek. Het is in een woord fantastisch!

Maar ook op kleinere schaal is het feest! Bij mijn vorige artikel over de Panjiayuan markt zijn foto’s te zien van handbeschilderde antieke snuifflessen; miniatuur kunstwerkjes! Ons Delfts blauw steekt daar toch maar wat povertjes bij af vind ik. Ook vermeldde ik al dat kalligrafie weer terug is van weggeweest en kijk eens naar de kalligrafiepenselen. Tjonge, dat zijn toch kunstwerkjes op zichzelf! Overvloedig? Misschien, maar persoonlijk vind ik het vooral erg fotogeniek.

Het is natuurlijk onmogelijk om de weelderigheid van de Chinese Het is natuurlijk onmogelijk om de weelderigheid van de Chinese esthetiek met enkele foto’s weer te geven, want daar is een boekuitgave voor nodig. Als designer heb ik een hang naar minimalisme dat in schril contrast staat met de Chinese voorliefde voor weelde. Maar als fotograaf ervaar ik China als een regelrecht walhalla. Ondanks dat ik de afgelopen jaren al vijftien Chinese provincies heb bezocht, ben ik telkens weer verwonderd over het moois dat ik overal aantref.

Binnenkort ga ik met mijn Chinese vrouw Zhao Hong weer op vakantie naar Nederland. Uiteraard willen we typische Hollandse tafereeltjes zien en als kunst- en cultuurminnaars het werk van onze Hollandse meesters aanschouwen. Als ik hier een Chinees uitleg dat deze beroemde schilderijen minstens een paar honderd jaar oud zijn krabt ie zich achter de oren. Want in China kijkt daar niemand van op; daar werd al hoogstaande kunst gemaakt toen wij nog in berenvellen rondliepen.

Nog meer van CRTV magazine? Ga naar www.crtv.nl

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)