Beijing Hutongs

by CRTV Magazine

Tekst en foto’s Tony Vingerhoets
Artikel uit editie 11

China is een kleurrijk, boeiend en contrastrijk land. Beijing als hoofdstad heeft veel cultuur. Overal vind je er overblijfselen van de puissant rijke Emperors die als goden leefden, omringd door een weelderige hofhouding en duizenden concubines. Maar in dit artikel wil ik iets vertellen over Beijing hutongs, smalle steegjes waar vroeger de lokale bevolking leefde rondom de Verboden Stad.

Beijing hutongs, Chinees cultureel erfgoed

De huizen zijn ruim van opzet met ommuurde tuinen. Hoe hoger de status, hoe dichter men bij het keizerlijk paleis woonde. Verder weg woonden arbeiders en kooplieden in kleinere onderkomens; de decoratie was soberder en de hutongs waren smaller. De poorten waren gericht op het zuiden voor optimale lichtopbrengst. De infrastructuur bestond uit rechte lijnen van oost naar west.

Ook nu nog woont een aanzienlijke bevolking in de hutongs. Er is vrijwel geen (auto)verkeer, dus een oase van rust. Wanneer je in de hutongs rondwandelt, waan je je in een andere wereld waar het leven drie versnellingen lager ligt. Daarbuiten is het een en al gejakker in het drukke centrum. De bewoners bekommeren zich er niet om, want het leven in de hutongs heeft z’n eigen gang.

Een deel van de hutongs wordt gerenoveerd maar helaas worden er veel gesloopt om plaats te maken voor (saaie) westerse nieuwbouw. De hutongs worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed en dat dringt langzaam door tot de Chinese overheid die meer heil ziet in grootschalige nieuwbouwprojecten. Momenteel groeit internationaal de druk op Beijing voor behoud van de hutongs.

Deze foto’s laten een van de oudste Beijing hutongs zien. Ze worden spoedig gesloopt en daarom maak ik er zoveel mogelijk foto’s. Het is in mijn ogen een schilderachtige wereld. De bewoners vormen een hechte gemeenschap; vele generaties zijn er opgegroeid en iedereen kent elkaar. ‘s Zomers zitten vrouwen in groepjes te chatten en de mannen vermaken zich met Chinees schaak.

Hutongs in China

Op warme middagen doen ze even een dutje om de dag weer door te komen. Tijdens m’n photowalk werd ik door een groepje oude mannen uitgenodigd om met hun thee te drinken. Ze waren nieuwsgierig waarom ik zo geïnteresseerd was in hun oude buurt. Ik vertelde hun over mijn interesse in de hutongs en mijn leven en werk als fotograaf in China. Het werd een levendig gesprek!

Beijing Hutongs rondom de Verboden stad

Elders in de stad worden gerenoveerde hutongwoningen momenteel voor veel geld verkocht aan welgestelde Beijingers. De mensen in deze hutongs wacht een ander lot. Ze worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en zullen spoedig een nieuw onderkomen moeten vinden.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Klik hier voor de volledige editie

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)