Art Hong Kong-Amsterdam

by CRTV

When:
25 June 2015 @ 13:00 – 29 June 2015 @ 21:00
2015-06-25T13:00:00+02:00
2015-06-29T21:00:00+02:00
Where:
NDSM-werf
Tt. Neveritaweg
1033 Amsterdam
Netherlands
Cost:
Free

2000-meter-kalligrafie

Traditionele, hedendaagse, en experimentele kunst uit Hong Kong en Amsterdam op de NDSM-werf en Dokzaal. Een manifestatie van wisselwerking en  samenwerking in kunst uit twee culturen.

Op de NDSM-werf is vanaf 25 juni een 2000 meter lang lint van Chinese Kalligrafie in “Wild-Cursive” stijl te zien, gemaakt door kunstenares Loi Che Chan. Deze unieke vorm van beeldende kunst noemen ze in China “Muziek zonder geluid”. Chinese karakters zijn pictogrammen, ieder karakter is op zich een abstract beeld dat rijk is aan gevarieerde lijnen. De ”Wild Cursieve” stijl is een simpele vorm van de reguliere karakters, zodat de karakters heel snel aan elkaar kunnen worden geschreven. Voor de inhoud van dit 2000 meter lange lint heeft Loi Che gekozen voor een collectie van 54 Chinese klassieke gedichten, die ze als kind op school in Hong Kong verplicht uit het hoofd moest leren. Zonder erbij na te hoeven denken schreef Loi Che deze gedichten op papier. Een gedeelte van het lint is gemaakt op het meditatieve ritme van Nederlandse Minimalistische muziek. Tijdens de expositieperiode worden er incidentele live demonstraties gegeven op een oppervlak van 30 x 30 meter met een lange kwast.

Vanaf 27 juni 15:00 uur tot en met 29 juni 21:00 uur hangen in de Dokzaal de werken van 43 kunstenaars uit Hong Kong. De geëxposeerde werken bestaan uit klassieke Chinese kalligrafie, schilderkunst en hedendaagse Chinese kunst uit Hong Kong. De kunstenaars variëren van leden van de Alumni association van de Faculty of Fine Art van de Chinese University of Hong Kong.

Op 27 juni 16:30 uur is er een live performance kalligrafie en dans door Sarah van Praagh, Loi Che Chan en Mark van Praagh in de Dokzaal. De kunstenaars en danseres laten zich door de muziek en elkaar inspireren: Loi Che en Mark door de improvisatie-dans van Sarah. Op haar beurt laat Sarah zich inspireren door de kalligrafische tekens van de kunstenaars. Tijdens de performance komen dans, kalligrafie en muziek samen.

Workshop 28 juni 2015: Locatie: NDSM-werf
14:00 – 16:00 Muziek en lijnen: werkwijze: “Onleesbare brieven”

In deze workshop maak je kennis met kunstenaar Mark van Praagh. Hij maakt ‘onleesbare brieven’. Deze maakt hij door middel van zijn eigen onleesbare handschrift van vrije kalligrafische tekens. Meestal werkt Mark op minimal musix, waarbij zijn handschrift gestuurd word door de repeterende ritmes en klanken. In deze workshop zullen Loi Che Chan en Mark samen demonstreren hoe de repeterende muziek hun handschriften stuurt en hoe zij samenwerken en elkaar beïnvloeden. Ook mogen de deelnemers zelf experimenteren met het tekenen en schrijven van ritmische tekens en handschriften.

Workshops 29 juni 2015: Locatie: NDSM-werf
Nieuwe ervaring met Chinese penselen, inkt en papier

09:00 – 10:30 Ontdek Chinese inkt en verschillende penseelstreken op papier

May Kwok geeft een workshop over het gebruik van verschillende penseelstreken en tonen inkt op papier. Ook demonstreert May hoe je kan tekenen met helder water.

11:00-12:30 Experimenteren met rijstpapier

Yin Fun Jor experimenteert met traditionele methodes om nieuwe applicaties te ontdekken. In deze workshop kijkt Yin Fun Jor naar de spannende effecten van rijstpapier, zoals het onderdompelen van het papier in verschillende soorten verf. Ook laat Yin Fun Jor zien hoe je de specifieke kwaliteiten van rijstpapier kan krijgen en hoe je rijstpapier kan spannen.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)