China in ons eigen Amsterdam

by CRTV

OBA Kung Fu Panda

de deuren van het OBA open voor kennismaking

Een Chinees Mid-herfstfeest, zomaar in de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). Kindertjes die zich speels als vlinders bewegen in de kinderyogales, Kung Fu Panda die de schaal met gelukskoekjes wil stelen, het ontstaan en de ontwikkeling van Chinese karakters ontdekken in de les kalligrafie en daarna heerlijk ontspannen met een Chinese massage. En dat was enkel nog het welkomstgedeelte.

OBA CRTV

Afgelopen zaterdag stond de zevende verdieping van het OBA in het teken van China. “We willen Chinezen en Nederlanders in Amsterdam kennis laten maken met de Chinese cultuur,” zo opende Hong Tong Wu van CRTV, hoofdorganisator van het evenement. Het evenement was een samenwerking met veel betrokken partijen die allemaal bruggen willen slaan tussen Nederlanders en Chinezen in Nederland. Zoals medeorganisator Leef en Leer!, een organisatie voor allen die in Nederland moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij beantwoorden zaterdag vragen van bezoekers die hier een weg in zochten.

De cultuuricoon van toen

OBA calligraphy

Rond half 3 openden zich de deuren naar het hoofdgedeelte. Na een openingswoordje van CRTV bestond het programma afwisselend uit informatief en entertainment. De organisatie Wudao verzorgde een onderdompeling in bekende en minder bekende traditionele Chinese cultuurvormen. Een prachtig Guzheng (Chinese harp) optreden, Chinese dans en kostuums door drie lieftallige dames en een introductie in de verschillende vormen van Kung Fu en Wu Shu. Bij deze laatste werden dapperen uit het publiek naar voren gehaald in een gevecht tussen fysieke Kracht tegenover Qi (energie).

OBA dans

De innovator van de toekomst

Toch waren er nog twee andere bijzonderheden die dag. Een daarvan was de lezing van Ed Sander (ChinaTalk) over de verbazingwekkende voorsprong van China op het gebied van sociale media en e-commerce. Het overslaan van het computer- en laptoptijdperk in China, die nu tegelijk kwam met de smartphone, zorgt voor een innovatiegeest t.a.v. het mobieltje waar je enkel met verbazing naar kunt luisteren. “China loopt al vijf jaar op ons voor.” Waar we in Nederland overal een andere app voor hebben, is er in China slechts een voor nodig: WeChat, die nog eens meer kan ook. M-commerce, het verkopen van producten en diensten via de mobiele telefoon, staat in vergelijking met China in het Westen pas in de kinderschoenen.

OBA WeChat

De dromende jeugd van Hong Kong

Het tweede en afsluitende bijzondere onderdeel, was de film The Vintage van Donna Chu. Deze film gaat over de dromen en zorgen van de huidige jeugd in Hong Kong, een hoogst interessant onderwerp met het oog op de huidige protesten daar. We zien een groepje van vier jongeren die worstelen om voor henzelf een toekomst te bedenken na het afstuderen. Hong Kong is een plaats waar de economische ontwikkeling zo hard gaat (en is), dat ontslag en genadeloos gebroken dromen overal op de loer liggen. Heb je dan nog wel de vrijheid om te kiezen en te dromen?

De regisseuse woonde zelf de vertoning van de film bij: “Twee jaar geleden was ik bezig mijn verjaardag te plannen en ik had het idee mezelf iets cadeau te doen. Maar opeens besefte ik me dat ik op elk willekeurig moment alles kon kopen wat ik maar wilde. Daar hoefde ik niet mee te wachten tot mijn verjaardag. Ik wilde altijd al filmmaker worden. Toen besloot ik mezelf die droom cadeau te doen.” Ze nodigt iedereen uit hun dromen achterna te gaan.

China

OBA kids yogaChina. Een land waar taal geschiedenis en ontwikkeling kent. Waar mensen zoeken naar rust via yoga, kindjes ook. Waar innovatie plaatsvindt die onze voorbij kan streven en waar eeuwenoude tradities van de (vecht)kunsten nog steeds worden beoefend. Waar mensen kei hard moeten werken en toch blijven dromen. En dat allemaal op de zevende verdieping in ons eigen Amsterdam.

OBA kids yoga2

Door onze redacteur Marlous Scholten met foto’s van onze fotograaf Kenny Nagelkerke.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One thought on “China in ons eigen Amsterdam

What do you think? :)