Rotterdam kleurt rood tijdens Chinees nieuwjaar

by CRTV

Fotografe Niké Dolman

Het Jaar van de Haan is begonnen! Afgelopen weekend kon heel Rotterdam meegenieten van de viering van het Chinees nieuwjaar. Op zaterdag 28 januari werd het nieuwe jaar officieel ingeluid met het wekken van de Leeuw in wijkpark Oude Westen en de traditionele optocht langs ondernemers. Nieuw dit jaar waren de vele festiviteiten die op onverwachte plekken in de stad te beleven waren. Het Chinees nieuwjaar en de activiteiten in aanloop daarnaartoe trokken samen ongeveer 40.000 bezoekers, meldt organisator Vivre Productions.

Afgelopen zaterdag werd om 12.30 uur het Rotterdam Chinese New Year officieel geopend. Nadat de Leeuw werd gewekt door het beschilderen van de ogen kon deze beginnen aan zijn optocht langs de lokale ondernemers. Met vuurwerk en de leeuwendans wordt het kwade verjaagd, zodat het nieuwe jaar met geluk en voorspoed kan beginnen.

1

Traditionele drakendans

2
Ook op andere plekken in Rotterdam kon men de bijzondere gebruiken rond het Chinees nieuwjaar meebeleven. Zo werden bezoekers van de Koopgoot en de Markthal getrakteerd op een bezoek van de Leeuw en de traditionele leeuwendans.

3 4 5 6 7
Optocht en optreden van een 40-koppige groep rond de Koopgoot, eindigend voor de trappen van het WTC.

8 9
Een traditionele handeling rond het Chinees nieuwjaar is het ophangen van linten met goede wensen – voor iemand in het bijzonder of voor het nieuwe jaar in het algemeen. In wijkpark Oude Westen konden bezoekers hun wenslinten ophangen voor het Jaar van de Haan.

10 11 12
‘Reis naar het Westen’, een bekende Chinese roman, werd onlangs voor het eerst vertaald naar het Nederlands. Vertaalster Marieke Vos hield een voorleessessie speciaal voor kinderen in restaurant aan het Kruisplein.

13

Jongetje met Chinees leeuwenmasker van papier-maché

14 15

Tijdens Rotterdam Chinese New Year konden bezoekers meerijden met de Peking Express: een van de oudste trams van Rotterdam, omgetoverd tot restaurant. Onderweg kregen de gasten een achtgangendiner met Chinese hapjes, bijpassende dranken en uitleg over hun tour door Rotterdam. De Peking Express werd gerund door Marnix Benschop en Alexander Wong.

16 17

Voor de bewoners van De Leeuwenhoek werd een traditionele theeceremonie georganiseerd.

18 18a
In wijkpark Oude Westen bemanden tien Rotterdamse restaurants een eigen pop-up restaurant met diverse Chinese lekkernijen.

19 20 21

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)