Rennend door Beijing

by CRTV

Rennend door Bejing

Op 21 april 2016 verschijnt bij Uitgeverij de Geus het boek Rennend door Beijing van Xu Zechen. Met een humorvolle blikt schets Xu Zechen het studentenleven van miljoenstad Beijing, waar studenten moeten sjacheren om zich staande te houden. Xu Zechen is een van de opkomende sterren van de Chinese literatuur. Hij heeft gestudeerd aan de meest toonaangevende afdeling Chinese letterkunde in China en is door een vooraanstaand literair tijdschrift in China verkozen tot een van de beste schrijvers onder de 41 in het land.

Rennend door Beijing wijkt af van de bekendere Chinese literatuur die zich vooral afspeelt na de Culturele Revolutie. Dit is hedendaags Beijing, vlot en modern. Het heeft een soort punkgevoel. Dit boek is een bundel die de drie bekendste verhalen van Xu Zechen bevat: ‘Xixia’, ‘Ah, Beijing’ en ‘Rennend door Zhongguancun’. Het uitgangspunt van de bundel is toegankelijk en intrigerend: een aantal personages probeert te overleven in vervuild en overvol Beijing. De personages zelf zijn complex, herkenbaar en hebben gevoel voor humor.

Over het boek

Beijing: een stad vol smog, stofstormen en verrassingen. Een stad die overloopt van mogelijkheden, maar je met hetzelfde gemak kan vermorzelen. In de straten en stegen van de universiteitswijk proberen drie jongeren uit de provincie een bestaan op te bouwen.

Yiding is een boekhandelaar wiens eenzaamheid verlicht wordt door een meisje dat niet kan praten. De leraar Hongqi raakt verzeild in de valsepapierenhandel. En Dunhuang is amper een dag vrij uit de gevangenis als hij een mooie jonge vrouw ontmoet die handelt in illegale dvd’s. Voor hem begint er dan zowel een nieuwe romance als een zakelijk avontuur. Maar als haar ex weer in beeld komt, staat Dunhuang voor een paar belangrijke keuzes.

'Incroci Di Civilta'' Literature Festival

Over de auteur

Xu Zechen (1978) schrijft korte verhalen en romans en wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende auteurs van China. Hij publiceerde zijn eerste verhalen terwijl hij nog studeerde. Het prestigieuze Peoples Literature Magazine schaart hem bij de beste twintig jonge schrijvers. Xu Zechen heeft in China meerdere prijzen gewonnen voor zijn werk. Zijn boeken worden vertaald in onder meer het Engels, Duits en Italiaans, zijn verhalen verschenen in talloze publicaties, waaronder The Guardian.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)