‘Het is alsof je China als heel klein individu overmeestert met je eigen voertuig’

by CRTV

Foto's artikel China Overland-10Verslaggever John-Boy Vossen is helemaal idolaat van China. In China door de bril van een ander gaat hij in gesprek met andere Nederlanders die een passie hebben voor het Hemelse Rijk. In deel 7 van deze serie spreekt hij met Hans Schrijen, die samen met zijn partner Nancy Verheijen reizen organiseert door onder andere China. ‘Het prachtige landschap van Tibet kun je niet beschrijven, dat moet je zelf meemaken.’

Tekst John-Boy Vossen
Foto’s Hans Schrijen en Nancy Verheijen
 Foto's artikel China Overland-1-3

Soms interview je iemand die – zonder dat hij of zij het doorheeft – een zin uitspreekt die in een seconde duizenden beelden oproept. Een zin die meteen zo tot de kern van het verhaal komt, dat een verdere uitleg eigenlijk overbodig maakt. Een zin kortom die het waardig is de titel van een artikel te zijn.

Het zinnetje kwam voorbij toen Hans sprak over de drie bedrijven die hij samen met zijn partner Nancy bestiert: China Overland, Expedition Far East en Expedition For Trucks. De drie bedrijven stellen reizigers in staat om met een voertuig onder andere China te verkennen. Of om – daar komt hij – ‘China als een heel klein individu binnen te rollen en dan te overmeesteren met je eigen voertuig’.

Foto's artikel China Overland-3

Overmeesteren

De woorden ‘overmeesteren met je eigen voertuig’ echoën nog even na. Een beeld van een jeep met daarop een grote Nederlandse vlag schiet door mijn gedachten. Gevolgd door een beeld van groepen caravans die Tiananmen oprijden, nagestaard door talloze Chinese ogen.

Plotseling doorbreekt Hans de stilte. ‘Wat ik hiermee bedoel, is dat wij mensen in staat stellen om met hun eigen of gehuurd vervoer China te ontdekken. China Overland is vooral bedoeld voor de reizigers die zelf het land willen verkennen. Onze andere twee bedrijven focussen zich op mensen die zo’n avontuur willen aangaan in een groep.’

Foto's artikel China Overland-11

Voeten in de aarde

Het Nederlandse duo heeft het drietal bedrijven opgericht, omdat reizen door China aardig wat voeten in de aarde heeft. Een goede voorbereiding is in deze zeker het halve werk. Zo is het bijvoorbeeld bij wet verboden het land zomaar binnen te rijden. Een visum is daarbij verplicht, net als een vergunning van elk district voor je voertuig. Bestuurders moeten daarbij ook nog een tijdelijk Chinees rijbewijs en kenteken hebben.

‘En dat is nog niet alles. De overheid eist dat er een gids meereist. In bijvoorbeeld een auto of camper is dat misschien geen probleem, maar wel als iemand met de motor door het land trekt. Dan moet er een begeleidende auto met chauffeur mee, die uit eigen zak betaald moeten worden.’

Foto's artikel China Overland-3-2

Nieuw avontuur

Hans en Nancy stuitten op deze problemen toen zij zelf voor de eerste keer met hun voertuig China wilden ontdekken. Na ruim negen maanden uitzoekwerk en geregel konden ze uiteindelijk in 2011 hun eerste bezoek brengen aan het land. Het bleek de start van hun nieuw avontuur.

‘In 2006 hadden we vorige bedrijven verkocht om deze reis mogelijk te maken. Toen wij door China reisden, hadden we een aantal keer contact met het bureau in Beijing dat deze zaken voor ons geregeld had. De eigenaar was zeer geïnteresseerd in ons en vroeg of wij misschien dezelfde reis voor andere Europeanen wilden verzorgen.’

Ze maakten hun reis af en gingen nadenken of ze deze nieuwe uitdaging wilden aangaan. Na enig wikken en wegen besloot het Nederlandse stel uiteindelijk de stoute schoenen aan te trekken en op het aanbod in te gaan. De geboorte van China Overland, en niet veel later de beide andere organisaties, was een feit.

Foto's artikel China Overland-7

Te groot obstakel

‘Voor veel reizigers die graag door China zouden reizen met hun voertuig, is al dat geregel en uitzoekwerk een te groot obstakel. Ook wij zijn er maanden mee bezig geweest. Met ons bedrijf willen we er juist voor zorgen dat deze wachttijd veel korter wordt en China op die manier veel toegankelijker.’

Dat het effect sorteert, merken Hans en Nancy de laatste jaren goed. Tientallen Europeanen hebben door hun bureaus inmiddels het land verkend. En zelf is hun Chinese reislust ook nog niet gestild. In 2017 gaat het in Duitsland woonachtige stel met een groep van maximaal acht campers naar onder andere China.

Foto's artikel China Overland-8

‘Onbereikbare China bereizen’

Mijn grootste droom was altijd om het verre, onbereikbare China te bereizen. Het land fascineerde mij al van jongs af aan. Onder andere door al die mooie dingen die je daar kunt zien, zoals de Verboden Stad. Het is altijd weer bijzonder om daar te zijn. Wat het land zo bijzonder maakt? Dat is moeilijk te zeggen. Dat is toch iets dat je zelf moet ervaren.’

‘Aan de ene kant is het denk ik het bereiken van je einddoel. Je start aan je reis en dan kom je uiteindelijk aan in China. Aan de andere kant is het die prachtige omgeving. Als je door bijvoorbeeld Tibet reist, ben je niet alleen moe van het reizen maar krijg je ook pijn aan je ogen doordat je continu het prachtige landschap wilt zien. Dat kun je niet beschrijven, dat moet je zelf meemaken. En dat hopen wij door onze reizen voor veel mensen te kunnen bewerkstelligen.’

Hans en Nancy staan met hun bedrijven komend weekend (22-24 april) op het camperevenement NKC Camper Experience op Zandvoort.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)