Natuurlijk bezoek je regelmatig de CRTV-magazine-website voor interessante artikelen over China-gerelateerde zaken binnen en buiten Nederland. Maar wat zijn andere websites die zeer de moeite waard zijn? Hieronder vind je twee Nederlandstalige en drie Engelstalige sites die je zeker niet mag missen!
China2025.nl
China2025.nl begon in 2013 als crowdblog van China professionals; een blog met artikelen voor en door China-kenners. Oorspronkelijk publiceerden de diverse gastbloggers vooral zakelijke artikelen, maar de website is uitgegroeid tot dé Nederlandse site om op de hoogte te blijven over China in al haar aspecten. China2025.nl is niet zo zeer een nieuwssite, maar meer een plek waarin trends en ontwikkelingen diepgaander besproken worden in korte artikelen. Ook zijn er recensies van boeken en zakelijke adviezen te vinden en zijn de agenda met China-gerelateerde evenementen en de vacatures ook de moeite waard om regelmatig te bekijken. China2025.nl heeft inmiddels ruim 300 artikelen geplaatst en elke week verschijnen er 2 of 3 nieuwe stukken. Zelf schrijf ik voor de site over ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en social media in China.
Blogaap.nl
Fred Sengers ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot China-expert. Hij schreef voor het hierboven genoemde China2025.nl en voor Elsevier, daarnaast is hij regelmatig op de radio te horen met uiteenzettingen over recente ontwikkelingen in China. Sengers’ belangrijkste bezigheid is echter het bijhouden van zijn nieuwsblog blogaap.nl. Hier plaatst Sengers dagelijks al het belangrijke nieuws uit China in de categorieën politiek, cultuur en economie. Bijzonder handig is ook de rubriek Hu is Hu waar hij profielen van bekende Chinezen bijhoudt. Blogaap.nl is onmisbaar voor degenen die op zoek zijn naar diepgaander en gevarieerder nieuws over China dan wat we in reguliere media voorgeschoteld krijgen.
What’s on Weibo
In het verleden waren er verschillende Engelstalige websites die een vinger aan de pols hielden betreffende de online opinie van de Chinese netizens. Uitstekende bronnen om te volgen wat er écht leeft in China. Helaas zijn een aantal toonaangevende websites als Offbeat China en Ministry of Tofu nauwelijks actief meer, terwijl tegelijk de kwaliteit van een site als ChinaSmack hard achteruit is gegaan.
Gelukkig is er What’s on Weibo een initiatief van de Nederlandse Manya Koetse en een team van Chinese en Westerse bloggers. What’s on Weibo rapporteeert wat er ‘trending’ is op microblog Sina Weibo en de rest van het Chinese internet en geeft daarbij culturele, historische en politieke context. Als iets de Chinese netizens bezighoudt, is de kans groot dat je het terugleest op What’s on Weibo. Over het algemeen zijn het boeiende artikelen over gevarieerde onderwerpen. Het enige minpuntje is de jammerlijke hoeveelheid reclame.
Sinica Podcast
Eigenlijk is het geen echte website, maar een podcast: de Sinica Podcast brengt sinds 2010 bijna wekelijks een podcastshow uit waarin Kaiser Kuo, Jeremy Goldkorn en David Moser gasten ontvangen en een specifiek onderwerp bespreken – vaak gerelateerd aan recente ontwikkelingen in China. Het succes van de show zit hem in de chemie tussen de drie presentatoren – waarbij humor, pittige discussie en een flinke dosis cynisme niet worden geschuwd – in combinatie met de inhoudelijke kennis van de experts die ze te gast hebben. Afleveringen duren in het algemeen 45 tot 60 minuten en sluiten steevast af met aanbevelingen door de aanwezigen voor leesvoer. Perfect om naar te luisteren als je naar je werk (en terug) rijdt.
Shanghaiist
Het is toch wel met een klein beetje schaamte dat ik Shanghaiist in de lijst opneem. Shanghaiist heeft zich gespecialiseerd in het rapporteren van opmerkelijk, bizar, schandalig en schokkend nieuws uit China. Ja, het sensatiegehalte van Shanghaiist is misschien wat hoog maar ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik de site dagelijks bezoek en het een aangename afwisseling vind voor de serieuze kost van de andere sites. In een land met 1,3 miljard mensen is er elke dag wel iets absurds te melden, of het nou de vreemde uitvindingen van een arme boer zijn, danwel de uitspattingen van de tweede generatie rijken. Gelukkig is niet al het nieuws dat op Shanghaiist verschijnt negatief of beschamend. De website heeft ook regelmatig verhalen over Chinezen die verrassen met buitengewoon barmhartige daden.
hoewel Belgisch van oorsprong raden we ook het al meer dan 5 jaar bestaand “chinasquare.be” aan als Chinablog: actualiteit, achtergrond, dossiers en boekbesprekingen
Je hebt gelijk Jan. Chinasquare is ook van hoge kwaliteit en zeer de moeite waard. Misschien moeten we de volgende keer een ‘De Tien’ doen. 😉
goed idee. ook niet mis vind ik http://www.chinacourant.nl en allicht ook vermeldenswaard http://nl.gbtimes.com