Het rode korenveld

by CRTV

Het Rode Korenveld

Het boek 
Mo Yan schetst een hallucinant beeld van de traditionele Chinese plattelandssamenleving met haar kleurrijke gebruiken, wrede bijgeloof en heftige passies. In een afgelegen streek in het China van de jaren dertig leiden de boeren een zwaar bestaan. De Japanse bezetter rukt op en de strijd is ongekend hard. Decennia later blikt de kleinzoon van commandant en opstandeling Yu Zhan’ao terug op zijn familieverleden. Zo vertelt hij over zijn vader, die zich als vijftienjarige met knikkende knieën aansluit bij het leger van Yu. En over zijn grootmoeder met haar keurig ingesnoerde voeten, die moet trouwen met de zoon van een wijnproducent. Dit alles tegen de achtergrond van een zeer turbulente periode, waarin Chinese krijgsheren de Japanners én elkaar naar het leven staan. Een periode die de ‘naar glorie riekende’, dieprode korenvelden in Noordoost-Gaomi voor altijd heeft bezoedeld.

Mo Yan

De auteur
Mo Yan (China, 1955) is China’s meest gewaardeerde auteur. Hij begon met schrijven toen hij bij het Volksbevrijdingsleger zat. In het Westen verwierf Mo Yan bekendheid door de met een Gouden Beer bekroonde verfilming van Het rode korenveld, uit 1987. Verder heeft hij een aantal literaire prijzen op zijn naam staan en werd Kikkers in 2011 bekroond met de prestigieuze Mao Dun-prijs. In 2012 ontving Mo Yan de Nobelprijs voor Literatuur. In september 2015 verscheen zijn uit het Chinees vertaalde roman Sandelhoutstraf.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)