Leslie Cheung – de man die altijd jong zou blijven

by CRTV

Leslie Cheung 1

Tekst: Qiwen Chen

“Ik wil deze kans grijpen om Hongkong eens zorgvuldig te bekijken…” “We zien elkaar straks bij de hoofdingang van het hotel, ik kom eraan.” Dit waren zijn laatste woorden aan zijn manager Florence Chan. Daarna sprong hij van de 24ste verdieping van het Mandarin Oriental Hotel, een grote schok op April Fool’s Day 2003.

Leslie Cheung was een beroemd zanger en acteur; zijn muziek en films zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in trek. De beroemde Koreaanse actrice Jeon Ji Hyun was al fan van hem toen zij als verlegen meisje van 17 met hem sprak. Hij was dé zanger, acteur en artiest van Hongkong; hij was Leslie Cheung.

Er werd veel gespeculeerd over de reden van zijn zelfmoord en het is nog steeds niet helemaal duidelijk. Een van de redenen zou zijn dat hij niet steeds ouder wilde worden. Een andere was zijn homoseksualiteit. Wat zijn reden ook mag zijn geweest, een ding is zeker: zijn dood heeft miljoenen mensen in Azië geschokt en tienduizenden fans waren bij zijn publieke uitvaart aanwezig – ondanks de uitbraak van SARS dat jaar.

Zijn vroege jeugd en de klim naar succes

In 1956 werd Leslie Cheung in Hongkong geboren, in een rijke, grote familie. Zijn vader (Wut-Hoi Cheung) was een bekende kleermaker, die Hollywood sterren als klant had, waaronder Marlon Brando, Alfred Hitchcock en Cary Grant. Hij was in welvaart opgegroeid, maar zijn ouders waren destijds druk met hun carrières en konden Leslie weinig aandacht geven. De ziekte van zijn vader en het scheiden van zijn ouders hebben een grote invloed gehad op zijn gevoelige karakter. Zijn vader werd ziek toen hij in Engeland studeerde. Leslie keerde terug naar Hongkong en toen de conditie van zijn vader verbeterde, ging hij niet meer terug, maar begon een zangcarrière.

Na een matige start werd hij uiteindelijk één van de aanzetgevers van de zogenaamde ‘Cantopop’. Zijn muziek vergaarde groot succes en Times noemde dit jonge talent de “Top in Passion and Fashion”. Hij is een typische perfectionist, kijkt altijd streng naar zijn liedjes en elke noot en liedtekst moet perfect zijn. Hij was eerlijk, met een directe stijl van communiceren.

Filmcarrière

Naast popzanger werd Leslie ook bekend als filmacteur. Hij was opvallend goed thuis in verschillende genres en rollen. Acties, romantiek, drama, komedie… Hij was even goed als jonge geleerde in A Chinese Ghost Story; als dappere politieagent in A Better Tomorrow; als hartstochtelijk romanticus verliefd op de prostituee Ru Hua in Rouge; en als egocentrische playboy, die juist afstandelijk naar vrouwen, is in Days of being wild. Bovendien werd zijn homoseksuele identiteit deels gereflecteerd in de film Farewell My Concubine en de film Happy Together. Hij heeft verschillende rollen gespeeld in verschillende genres, maar zijn mooie, melancholische stijl is duidelijk zichtbaar in bijna al zijn rollen.

Leslie Cheung 2

Liefdesleven

Leslie was één van de weinig bekende homoseksuele Hongkongers die ook uit de kast is gekomen. Leslie had een relatie (ongeveer 20 jaar) met een bankmanager, meneer Daffy Tong. Ze inspireerden elkaar en stonden altijd voor elkaar klaar, in de mooie en minder mooie tijden. Hun relatie was inmiddels al bekend en kreeg veel aandacht van de media en het publiek. Omdat homoseksualiteit in China niet echt geaccepteerd werd, was het een moeilijke tijd voor hen en het heeft mogelijk een belangrijke rol gespeeld in Leslie’s uiteindelijke zelfmoord. Zijn ontroerende liefdesverhaal heeft echter duizenden Chinezen geraakt. Na de dood van Leslie, ging Daffy zelf een zeer neerslachtige tijd tegemoet.

Voor altijd jong

Op 1 april 2003 maakte Leslie Cheung een einde aan zijn leven, wat een grote klap was voor de filmindustrie in Hongkong. Duizenden fans konden niet begrijpen waarom zo een begaafd artiest ineens zelfmoord pleegde op het hoogtepunt van zijn leven en carrière. In zijn afscheidsbrief verklaarde Leslie aan zware depressies te lijden. Hij bedankte al zijn vrienden en zijn laatste psycholoog en zei dat hij het gevecht tegen zijn depressies niet meer aankon.

Hij is Leslie Cheung, de man die altijd jong zou blijven.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)