De grenzen van de wereld, dans ze weg!

by CRTV

SAGA1

Door onze redacteur Marlous Scholten
Foto’s door He Chengjun

SAGA, waarschijnlijk de enige Korea-China-Japan muziekgroep, is bezig met hun Europatour. Hun motto is: ‘No Border’ – geen grenzen. Maar juist hun Europatour maakt de bestaande grenzen in de wereld pijnlijk duidelijk: de groep trekt gedwongen zonder hun Chinese derde groepslid van land tot land – Kevin heeft nog steeds geen visum gekregen. Het benadrukt de noodzaak van het initiatief.

SAGA2

Afgelopen donderdag 6 november trad SAGA  op in 330LIVE te Den Haag. De band bestaat uit Rio (Japan), Ramy (Korea) en Kevin (China). CRTV sprak met hen wat het betekent om een multinationale band te zijn.

SAGA3

Wat is het idee achter jullie muziekgroep?

“We willen de landen en de mensen verbinden met onze muziek. Tegenwoordig zijn alle bekende muziekgroepen Kpop artiesten (Koreaanse pop) en wat Japanse bands, maar deze hebben vaak geen sterke boodschap. Het gaat meestal van “Hey sexy lady, dadada.” En dat is natuurlijk prima, maar op het moment zijn de relaties tussen onze landen gespannen en we hebben het idee dat iemand er iets mee moet doen. Muziek leek ons een goede manier. De politiek ontkomt er tot een zekere hoogte niet aan om tegen elkaar te vechten om zo bepaalde belangen te verzekeren, maar mensen hoeven datzelfde principe niet te volgen. Mensen moeten elkaar proberen te vinden waar dit in de politiek soms niet mogelijk is.“

SAGA4

Maar bestaat er wel één soort muziek die iedereen aanspreekt?

“Het meeste van onze muziek richt zich niet op tekst, maar op de beat; het is om te dansen, om te voelen. Iedereen kan de beat volgen en meezingen op “Yeah!”s en “Wow!”s. Het taalgedeelte dat er is, doen we in alle talen: van onze liedjes hebben we Engelse, Japanse, Koreaanse en Chinese versies. Afhankelijk waar we optreden, zingen we in die taal, omdat we graag ook de boodschap willen overbrengen (of het nu gaat over het concept van ‘geen grenzen’, of ‘familie’, enzovoort). In Europa zingen we voornamelijk Engels, maar we zingen ook een paar nummers in het Japans, Koreaans en Chinees zodat iedereen er wel kennis mee kan maken. Als band, proberen we ook elkaars talen te leren. (redactie: Rio kan Chinees, Ramy kan Japans en leert Chinees. Iedereen kan Engels.)”

SAGA5

Jullie hebben allemaal een andere cultuur en muziekinvloed genoten. Is het soms moeilijk om tot elkaar te komen? Zowel in muziek als onderling.

“Onze talen zijn voor een deel sterk aan elkaar gerelateerd en hebben met name een Chinese oorsprong. Het enige verschil dat ik tussen ons kan bedenken is ons eten. We introduceren onze gerechten aan elkaar en het is altijd leuk om de verschillende keukens te ontdekken. Onze verschillen zijn eerder een verrijking naar elkaar, dan obstakels. Muziek maken we samen, maar omdat deze muziekcombinatie iets nieuws is, hebben we niet echt een referentiepunt. Dat levert vragen op als: hoe kan je de leuke elementen uit Kpop of een Chinese melodie mixen, hoe combineer en transformeer je de essentie van de verschillende soorten muziek. Dat is nog niet eerder gedaan en dat is erg interessant. De uitdaging is met name ook om de juiste toonhoogte te vinden, omdat we mannelijke (Kevin) en vrouwelijke (Ramy) vocals gebruiken. Soms wordt een oorspronkelijk duo-ballade losgetrokken en komt er een vrouwelijke solo in de Koreaanse en mannelijke solo in de Chinese versie uit. We zijn altijd op zoek naar uitdagingen.”

SAGA6

Merk je verschillen in optreden in verschillende landen?

“We waren ons optreden begonnen in Indonesië. Die mensen zijn heel enthousiast en uitbundig. Daarna waren we naar China geweest, waar het publiek heel bedeesd was. Dus na het optreden bood ik mijn excuses aan de Chinese organisatoren aan, maar die zeiden: “Waar heb je het over, ze waren juist helemaal high!” En betreft onze Europatour, we hadden nooit een dergelijk warm welkom verwacht. We waren erg verrast. In Azië laten ze het niet altijd zien, hun passie, dat houden ze meer binnen. Maar gaan ze los, dan gaan ze ook los. Het enige wat jammer is, is dat we de grenzen van de wereld hebben gezien, doordat Kevin geen visum heeft gekregen en we dus nu zonder hem door moeten. Hij is in China nog steeds aan het wachten. We blijven het de instanties vragen maar we hebben nog steeds geen antwoord op wanneer hij zich bij ons mag voegen in onze No Border-tour.”

SAGA7

Hebben jullie nog iets wat jullie onze lezers willen zeggen?

“Toen ik (Rio) deze groep begon, had ik niets. Geen geld en geen groepsleden. Ik woonde in China en dat zoiets als een Azië- of Europatour mogelijk zou zijn, was nooit in me opgekomen. Maar ik geloof er heilig in dat als je in je kracht gelooft, dan kan je iets bewerkstelligen. Als je iets wilt doen, probeer het gewoon. Dingen zullen gaan gebeuren, zolang je het maar probeert. Maar dan zal je dus eerst de sprong moeten wagen.”

Dank aan SAGA voor het interview, ;”>
AVOblog
  en
Highfeel
voor de organisatie.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)