De Chinese underground scene

by CRTV

Het Westen naar China (en weer terug naar het Westen)

Drummer

Afgelopen woensdag (22 oktober) was het een luidruchtige avond in de ACU te Utrecht. Niet alleen knalde de Nederlandse band Shuriken de avond open, maar kwam ook de Chinese underground scene Nederland denderend binnen in de vorm van White+: een Chinese Indieband van het label MaybeMars. Deze band bestaat uit maar twee personen: Luka Yang (drummer) & Zhang Shouwang (synthesizer en ondersteunende vocals).

Synthesizer

Eigenlijk kan het in Nederland niet anders, maar een ongewoon optreden als dit, gaat altijd gepaard met een introductie van (een deel van de) Chinese cultuur. Deze avond werd dan ook ondersteund doormiddels van de korte film Iceberg en een aantal videoclips. De short film toonde een drinkende en sigaretten bietsende jeugd, wat compleet leeft voor de muziek – maar daarin niet altijd door oudere generaties begrepen wordt. Zo vertelt een meisje haar vader dat haar band is gevraagd om in Amerika te komen spelen. Waarop haar vader brommend antwoordt: “Als je naar Amerika zou gaan om te studeren, was het een ander verhaal geweest.”

Muziek maken om het muziek maken

Film

Wanneer gevraagd wat de band zelf uit de short film herkent, zegt Luka Yang dit: “De korte film is gemaakt door Maya Rudolp en toont haar persoonlijke indruk van de Beijing underground scene. [Maar] ik merk wel dat men echt komt voor de muziek. Ze komen naar elkaars optreden luisteren en zoeken [bij elkaar] naar inspiratie.”

Dit heeft Jeroen van Pollination, organisator van de avond, ook opgemerkt: “Het idee van de Chinese underground is om elkaar aan te steken om te leren. Er is een grote, gezonde competitie. Is er een band die iets vernieuwend brengt, dan wil een andere band iets nog groters doen. Ik merk wel, dat hoewel vroeger er een cultuur was van elkaar vooruit helpen. Echter, nu dat de underground scene groter wordt, komt er een ‘ieder voor zich’-mentaliteit op. Pollination wil juist kleine bands blijven stimuleren om groter te worden, maar wel die oude mentaliteit trouw te blijven.”

Westerse invloeden

Daarnaast werden er deze avond ook videoclips van de Chinese underground bands getoond en wat meteen opviel waren de vele Westerse gezichten in de video’s. Jeroen: “In het begin bestond de Chinese underground bandjes voornamelijk uit buitenlanders zoals Amerikanen of Japanners, want het was iets onbekends in China. Veel inspiratie kwam in China dan ook van Westerse bands als Nirvana. Nu zijn er meer en meer Chinese bands. Dat maakt de underground scene in China erg ‘vibrant’ en heel interessant: het is alsof ze het wiel opnieuw moesten uitvinden – met mooie resultaten.” Nu toeren deze Westers beïnvloede Chinese underground bandjes door de wereld en laten hier dus een sound horen die vernieuwend is, maar die tegelijk voor kenners mogelijk toch herkenbaar is.

Smaken verschillen

Ondergetekende vond de muziek heerlijk wegdromen, maar Luka Yang zegt het zelf het beste: “Het maakt niet uit waar je bent, overal is een underground scene. Je kunt niet verwachten dat iedereen dezelfde smaak heeft en dus zul je een onderlaag hebben waar mensen samenkomen die andere muziek luisteren [dan de mainstream muziek].” Het is dus mogelijk niet voor iedereen weggelegd, maar oordeel zelf.

Tekst en foto’s door onze redacteur Marlous Scholten.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)