Epische verfilming ‘Red Cliff’ (赤壁 Chi Bi)

by CRTV

Red_Cliff_02-CRTV.jpg

Foto’s & tekst: Alex van Egmond

Red Cliff is een slaperig bergdorpje in Colorado, waar in de winter geskied kan worden en in de zomer niet veel beduidends gebeurt. Veel Chinezen kunnen er niet geweest zijn, maar als je de naam Red Cliff laat vallen, zal menigeen een blijk van herkenning geven. In de Chinese historische canon staat Red Cliff namelijk voor de plaats waar warlord Cao Cao en zijn leger in de pan werden gehakt. Weliswaar gebeurde dit niet in Colorado, maar in de huidige provincie Hubei.

Red_Cliff_01-CRTV
Han
De gebeurtenissen bij Red Cliff speelden zich af aan het einde van de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.). Terwijl de macht van de Han-dynastie tanende was, veroverde Cao Cao het noorden van China en onderwierp hij andere warlords. Hij kreeg in 208 n.Chr. volledige controle over de verzwakte Han-regering en de weg naar het keizerschap lag open voor hem. De enige horde die hij nog moest nemen, was de onderwerping van warlords Liu Bei en Sun Quan, die ten zuiden van de Jangtse-rivier heersten.

Red_Cliff_03_Cao_Cao-CRTV

In het begin verliep de campagne voorspoedig voor Cao Cao: de Jing-provincie, waar Liu Bei in ballingschap leefde, viel al snel in het conflict. Mede door de aanvallen die Sun Quan en zijn troepen daar hadden aangericht. Op de hielen gezeten door Cao Cao vluchtten Liu Bei en het resterende Jing-leger verder zuidelijk. Toen de Jing-provincie gevallen was, richtte Cao Cao zich op Sun Quan en verlangde van hem volledige overgave. Met een leger van meer dan tweehonderdduizend man voor de deur zag het er slecht uit voor Sun Quan.

Red_Cliff_03_Sun_Quan-CRTV

Vanwege deze dreiging ging Sun Quan akkoord met een alliantie tussen hem en zijn voormalige aartsvijanden uit de Jing-provincie. De wapens werden opgenomen door Liu Bei en Sun Quan tegen de in verhouding veel sterkere Cao Cao. Samen met het resterende leger uit de Jing-provincie had de alliantie slechts vijftigduizend man ter beschikking. Op papier leek het een gedoemde onderneming om in verzet te komen tegen Cao Cao, maar de alliantie had een groot voordeel: de troepen waren getraind in oorlogsvoering op het water.

Drie Koninkrijken
Deze historische slag vormde de inspiratie voor regisseur John Woo. Na een succesvolle carrière in Hongkong veroverde Woo Hollywood met spetterende actiefilms als Broken Arrow, Face/Off, Mission Impossible 2 enzovoort. Deze films beïnvloedden het actiegenre voorgoed door Woo’s gebruik van slow motion, de opeenvolging van chaotische actiescènes en de veelvuldige Mexican standoffs. In 2008 keerde Woo terug naar China om Red Cliff te regisseren met een, voor de Aziatische filmindustrie, ongekend budget van 80 miljoen dollar.

Red_Cliff_04_Xiao Qiao-CRTV
Met dat astronomische bedrag leverde Woo een 280 minuten durend visueel spektakel af, opgedeeld in twee delen van elk 140 minuten. Voor het westerse publiek werd er ook nog een ingekorte versie gemaakt die 148 minuten duurt en de nodige historische uitleg biedt. Het script baseerde Woo losjes op een beschrijving van de slag bij Red Cliff in Annalen van de Drie Koninkrijken. Historische correctheid werd dus opgeofferd ter wille van het moderne publiek dat zich moet kunnen identificeren met de personages.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)