Feng Shui – Tussen kunst en wetenschap

by CRTV

Kristallen-CRTV

Foto’s en tekst: Sandra Lau

Mensen die hun woon- of werkomgeving willen veraangenamen, doen dat vaak door zich te omringen met allerlei kunstvoorwerpen. Maar wat doe je als je dat niet wilt of kunt? Dan kun je de Feng Shui-principes toepassen in je woon- of werkomgeving. Feng Shui (letterlijk: ‘wind water’) is duizenden jaren geleden ontstaan in China en gebaseerd op de stroming van chi (energie). De een noemt het een kunst, de ander een filosofie. Feng Shui zou helpen welzijn en geluk te bevorderen door het aanbrengen van harmonie tussen de mens en omgeving. Dit klinkt zweverig, dus nemen wij de proef op de som met enkele praktijkvoorbeelden.

Wat is Feng Shui?
Feng Shui is een methode om energie te brengen op plaatsen waar dit ontbreekt. Dat doe je door het plaatsen van meubilair, voorwerpen, kleuren en vormen volgens Feng Shui-principes. Een daarvan is het gebruik van de vijf elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Het idee hierachter is dat er gunstige plekken ontstaan door het plaatsen van bepaalde elementen. Daarvoor is het noodzakelijk om eerst alle windrichtingen te bepalen op je woon- of werkomgeving en aan de hand van je geboortejaar te bepalen of je een ‘west- of een oostmens’ bent. Aangezien dit niet een-twee-drie te realiseren is met dit artikel, slaan wij dit gedeelte over en gaan wij meteen over op de praktisch uitvoerbare principes.

Stoelen-CRTV

Wat merk ik van Feng Shui?
Je hebt het vast wel eens gemerkt: als je in een kamer met je rug naar een open ruimte zit, voel jij je tamelijk ongemakkelijk. Hetzelfde gebeurt als je werkt aan een bureau met open boekenplanken boven je hoofd. Kon je voorheen geen vinger leggen op de exacte reden hiervoor, volgens Feng Shui is het klip en klaar: je wordt overrompeld door shar chi (slechte energie) die jou vrijuit kan omringen, zonder dat je enige bescherming geniet. Op basis van talloze boeken over Feng Shui hebben wij besloten zelf de proef op de som te nemen. Op diverse plekken in huis hebben wij de Feng Shui-principes toegepast. Hieronder vind je de uitkomst.

Feng Shui-test in de praktijk
Entree: Door de entree zo vrij mogelijk te houden van oud papier, glaswerk en andere rommel zou de goede energie vrijelijk het huis in kunnen stromen. Praktijk: Dit is niet zo heel vreemd, aangezien ieder mens bij het aanschouwen van die rommel meteen denkt: ‘Oh nee, dat moet ik ook nog allemaal weggooien vandaag. Net nu ik naar mijn werk ga.’ Gevolg: Je begint de dag al met een achterstand.

huisdieren-CRTV

Zichtbare successen met Feng Shui
Laten wij de Feng Shui-principes eens op een positieve wijze inzetten. Immers, er zijn wel degelijk zichtbare successen te behalen, zonder dat dit al te veel moeite of geld kost.
Woonkamer: Planten met scherpe vormen zouden slechte energie uitzenden. Het advies is in dat soort gevallen die planten te vervangen door exemplaren met zachte, afgeronde vormen. Die zouden namelijk overeenkomsten vertonen met muntstukken, wat voorspoed symboliseert. Degenen die al eens in aanraking zijn gekomen met een cactus, hoeven hier niet heel lang over na te denken.

Planten-CRTV

Meer over Feng Shui
Uit onze test kunnen wij in ieder geval één conclusie trekken: kleine veranderingen in je omgeving kunnen grote invloed hebben op hoe jij je voelt. En waar velen dat al hebben ervaren zonder de oorzaak te kennen, lijken de Feng Shui-principes daar een verklaring voor te geven. Aan wie geen geloof hecht aan Feng Shui, kunnen wij alleen maar meegeven ‘Baat het niet, dan schaadt het ook niet’. Wie weet komt er iets positiefs op je pad en ontstaat er weer plek voor nieuwe dingen en personen in je leven. Aangezien er meer te vertellen is over Feng Shui dan wij ruimte hebben in deze rubriek, verwijzen wij onze lezers door naar de goed gesorteerde boekhandel en internet. Daar zijn talloze tips en trucs te vinden over de toepassing van Feng Shui.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)