Beijing, capital of smog

by CRTV

#31Tony_Foto5-CRTV

Foto’s en tekst: Tony Vingerhoets

Vorige weekend was het weer raak in Beijing. Toen ik ‘s ochtends de gordijnen open trok, staarde ik naar een dikke melkachtige substantie met een zicht van amper 150 meter. Een blik op de website van de Amerikaanse ambassade liet metingen zien in de categorie hazardous, wat zoveel wil zeggen dat je maar beter binnen kunt blijven, omdat het fijnstofgehalte in de lucht zeer schadelijk is voor de gezondheid.


#31Tony_Foto8-CRTV

Met mijn mondkap op heb ik toch een flinke wandeling gemaakt naar het centrum, omdat ik al een tijd een goede smogfotoserie wilde maken. Zoals jullie weten, is de zeer ernstige luchtverontreiniging in de Chinese hoofdstad regelmatig nieuws en daarom is er vraag naar dergelijke foto’s. Wat me opviel is dat relatief weinig mensen beschermende maatregelen nemen, zoals een goede mondkap (met filters).

#31Tony_foto1-CRTV
#31Tony_Foto2-CRTV

De Chinese overheid heeft zich ook lang stilgehouden wat betreft de omvang en ernst van de vervuiling. Sinds de smog een record brak afgelopen maand januari, is men wat opener geworden. Waarschijnlijk onder druk van de wereldwijde media, die er veel aandacht aan schonk. Maar het Chinese Ministerie voor Volksgezondheid neigt er nog steeds naar om de zaak te bagatelliseren. Desondanks weten de Beijingers wel beter, want op internet lezen ze hoe het werkelijk is gesteld.

Maar niet alleen onder de Chinese bevolking is er onrust. Sinds de smog boom in januari schijnt er een ware exodus op handen van expats. Vooral gezinnen vrezen voor de gezondheid van jonge kinderen en zien Beijing niet langer als een leefbare stad. Het schijnt dat ambassades de grootste moeite hebben om personeel aan te trekken; dikke salarissen en mooie voorzieningen, zoals een gratis appartement, hebben geen effect meer. Zelfs het toerisme schijnt met 15% te zijn afgenomen!

#31Tony_Foto3-CRTV
#31Tony_Foto4-CRTV

Afgelopen week vierden de Chinezen hun nationale feestdag en ze dachten te genieten van een week vakantie. Maar honderdduizenden mensen op weg naar huis kwamen vast te zitten, omdat een aantal snelwegen werd gesloten vanwege het slechte zicht veroorzaakt door smog. Veel toeschouwers op het China Open tennistoernooi en een damesgolftoernooi trokken hun shirt over hun gezicht of droegen maskers om maar geen schadelijke lucht in te ademen! Daar word je niet vrolijk van!

Hoe die smog ontstaat, vragen jullie lezers je af? Rook van fabrieken en verwarmingsinstallaties, winden uit de Gobi-woestijn en uitlaatgassen van zo’n vijf miljoen voertuigen vormen een deken van smog dat soms als een grijs-/wittelijkwade dagen over de stad hangt. Engelssprekende bewoners noemen de stad Greyjing of Beige-jing. Op de foto’s is te zien wat een deprimerende sfeer dat geeft. Het beperkt mensen ook ernstig in hun bewegingsvrijheid, omdat je noodzakelijkerwijs binnenblijft.

#31Tony_Foto6-CRTV

De Chinese overheid zit ondertussen niet helemaal stil: Het Beijing Municipal Environmental Protection Bureau heeft straffe maatregelen aangekondigd die de schadelijke deeltjes in de lucht verminderen met tenminste 25 procent in 2017; want die vormen het grootste risico voor de volksgezondheid. Gespierde taal zoals we wel vaker gewend zijn van Chinese overheden, het is echter afwachten welke effecten dat in de praktijk zal hebben. Maar ze zijn in ieder geval wakker geworden!

In het eerder verschenen artikel Extraversie tot cultuur verheven beschrijf ik de welvaartstoename in China, dat desondanks nog steeds een milieubewustzijn heeft van een derdewereldland. Drie decennia exclusieve focus op economische groei eist hoe dan ook z’n tol. Ondanks dat de Chinese overheid nu de oorlog heeft verklaard aan luchtvervuiling, loopt men gewoon achter de feiten aan.

#31Tony_Foto7-CRTV

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)