Ming-dynastie, de Gouden Eeuw van China

by CRTV

Portret van He Bin-crtvTekst: Sandra Lau
Foto’s: De Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat op 5 oktober 2013 de spectaculaire tentoonstelling ‘Ming-Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China’ van start. Bezoekers kunnen zich dan vergapen aan het mooiste van het mooiste uit de Ming-dynastie (1368-1644): sieraden, porselein, aardewerk, meubels, textiel, schilderijen en tekeningen. Deze voorwerpen geven inzicht in de materiële en geestelijke rijkdom die in die periode tot volle wasdom kwam. Zowel voor de elite, als voor de gewone man. Paul Mosterd, adjunct-directeur van de Nieuwe Kerk, vertelt enthousiast over deze bijzondere tentoonstelling.

Schaal met bloemmotief-CRTV

Mosterd: “Het toonaangevende Nanjing Museum in China zou in verband met een grootscheepse verbouwing de deuren tijdelijk sluiten. Via via zijn wij benaderd met de vraag of wij interesse hadden om een gedeelte uit de collectie van het Nanjing Museum te tonen. Nou en of! Wij mogen ons in de handen knijpen met al dit prachtigs. In Nederland gebeurt het maar zelden dat topstukken uit de Chinese kunst in zoveel facetten te zien zijn. Dat de Nieuwe Kerk de mogelijkheid kreeg om deze collectie te tonen, was dan ook een buitenkans.”

Geboorte van het consumentisme in China
De Ming-dynastie wordt ook wel beschouwd als de Gouden Eeuw van China. Tijdens deze regeringsperiode ontstond een bloeiende beschaving onder invloed van de diverse keizers, die hun stempel drukten op de samenleving. Vanaf het moment dat de grenzen opengingen voor handel met andere landen, stimuleerde het keizerlijk hof de vrijemarkteconomie. Deze economische opleving had grote gevolgen voor de van oudsher in vier klassen ingedeelde maatschappij. Was er voorheen nog een strikte scheiding tussen de hoogopgeleide shi (hoogste klasse), nong (boeren), gong (handwerkslieden) en helemaal onderaan shang (kooplieden), door de geliberaliseerde handel werden veel kooplieden rijker dan de hoogopgeleide shi.

Verboden Stad Beijing-CRTV

Van educatie naar innovatie
Op veel gebieden ontstond een modernisering. Zo werden de leerplicht en allereerste encyclopedie geïntroduceerd. Voorheen was het kennen van de juiste mensen voldoende om een hoge functie te bemachtigen. Nu werd echter een goede opleiding een vereiste om de weg naar de top te bereiken. Daarmee deden de eerste democratische principes hun intrede in China. Het belang van educatie werd letterlijk zichtbaar door de enorme toename van de hoeveelheid teksten gedurende deze dynastie: zowel in onderwijsmateriaal, literatuur (ook voor kinderen!), kunstvoorwerpen, uithangborden als in verpakkingsmateriaal. Waar eigenlijk niet?

Portret van Xu Wei-CRTV

Uitgelezen locatie
Het lijkt erop dat deze reizende tentoonstelling (na Nederland doet de tentoonstelling diverse andere landen aan) geen betere plek had kunnen uitkiezen dan de Nieuwe Kerk. Met de bijzondere vormgeving en de akoestiek van de Nieuwe Kerk komen deze topstukken nu eenmaal veel beter uit de verf dan in een normale galerie of museum, alleen al vanwege de afmetingen. Bij binnenkomst vallen bijvoorbeeld direct de metershoge portretten en papieren wandrollen (meer dan zeven meter!) op, die de enorm hoge wanden sieren.

Shen Zhou-CRTV

Groeiende aandacht in China voor kunst en cultuur
”Mocht menig westerling China als een achtergesteld land beschouwen op het gebied van kunst, mag hij/zij dat idee heel gauw bijstellen. Behoud van de oorspronkelijke cultuur wordt steeds belangrijker voor Chinezen. In China gaat er iedere dag wel een museum open! De Ming-dynastie dient met recht als een inspiratiebron voor het hedendaagse China. Het is namelijk het bewijs dat kapitalisme en voorspoed voor iedereen hand in hand met elkaar samen kunnen gaan,” vertelt Mosterd.

BeeldjE-schoolwacht -CRTV

Scala van activiteiten
Gedurende deze tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats. Zo is er iedere zaterdag wel een lezing, concert of workshop. Onderwerpen van de lezingen zijn onder andere: ‘Making of the tentoonstelling’, ‘Erotische prenten’ en ‘Porselein en hedendaags China’. Ook biedt de Nieuwe Kerk bezoekers de primeur met een nieuwe documentaire over de Verboden Stad in Beijing. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen met workshops ‘Kalligrafie’ en ‘Thee proeven en schenken’.

Museumnacht-CRTV

Foto: Liyen Siaw

www.nieuwekerk.nl

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One thought on “Ming-dynastie, de Gouden Eeuw van China

What do you think? :)