Chinese strandcultuur; met de familie een dagje uit

by CRTV

Yantai-CRTVFoto & tekst: Tony Vingerhoets

Eigenlijk ben ik nooit zo’n zonaanbidder geweest. Dat bruin bakken is in mijn optiek een vrij nutteloze bezigheid en bovendien wil ik het risico van verbranding voorkomen. In Nederland is een zongebruinde huid nog steeds een onuitroeibaar modeverschijnsel, terwijl dat in China iets is voor bootwerkers en bouwvakkers. Eenmaal in China was ik dan ook maar wat blij dat die gekte voortaan aan me voorbij ging. Hier kon ik opgelucht ademhalen, want met een blanke huid ben je in the picture.

Lishui-CRTVMaar we gaan het over de Chinese strandcultuur hebben. In Nederland, en sowieso in veel westerse landen, is het strand vooral een plek om je lijf te showen. Ik lees regelmatig dat veel mensen tegen de zomer bloednerveus worden en als een gek gaan fitnessen om in no time beach proof te zijn. En na een zonnebankkuurtje kan het strandbruinen beginnen. Hoewel China een kustlijn heeft van 14.500 kilometer met ontelbare stranden, bestaat dit fenomeen er niet. En zonnebanken al evenmin.

Sanya-CRTVDe zomerse temperaturen kunnen in China aardig oplopen. In de maanden juni, juli en augustus is 40 graden Celsius in veel plaatsen geen uitzondering! Aan de kust is het vanzelfsprekend wat milder, maar als je niet oplet kun je ook daar gemakkelijk een fikse verbranding oplopen. Nu hebben Aziaten een huidtype (met een hoger melaninegehalte) dat beter bestand is tegen de zon dan westerlingen. Desondanks beschermen Chinezen zich beter of blijven, als het even kan, zelfs helemaal uit de zon.

Yantai2-CRTVIn China ben ik op veel plaatsen geweest met schitterende stranden, zoals Dalian, Qingdao, Xiamen en Sanya, maar nergens heb ik mensen zien zonnebaden. In het verleden heb ik een maand doorgebracht op Hainan, het zuidelijk gelegen tropische eiland, maar ook daar zag ik meer lege dan volle stranden. In Sanya, de toptoeristische plaats van Hainan, zocht jong en oud tegen de avond verkoeling op of aan het strand; een beetje rondhangen, chatten, spelletjes spelen of samen gezellig een stukje wandelen.

Yantai3-CRTV

Yantai4-CRTV

Dalian-CRTVWil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)