Kunstbroeders en levensgenieters – Huiskamer voor jonge Chinese kunstenaars

by CRTV

Foto & tekst: Sandra Lau
'Birthmarkseries' van Gong DongDe galeries voor Chinese moderne kunst zijn in Nederland relatief dun gezaaid en voornamelijk te vinden in de Randstad. Liefhebbers van Chinese moderne kunst uit andere gedeelten van Nederland mogen zich sinds kort dan ook gelukkig prijzen met een nieuwe galerie in het midden van het land. De broers Carl en Rijk Schipper hebben namelijk in april 2013 Galerie Kunstbroeders geopend in Amersfoort. Hun modern ingerichte galerie aan de prachtige Weverssingel vormt een prikkelend contrast met de binnenstad met haar middeleeuwse karakter en grachten. Niet alleen hebben Carl en Rijk een persoonlijke band met de kunstenaars die zij graag groot willen maken in het Westen. Zij willen daarnaast meer zijn dan alleen maar een expositieruimte (Art & More). CRTV-magazine nam een kijkje in de galerie.

Wie zijn de Kunstbroeders?
'We Sky' van Gong DongZowel Carl als Rijk hebben zich van huis uit bekwaamd in een andere hoek dan de kunstwereld. Carl heeft meer dan 25 jaar als copywriter gewerkt. Broer Rijk was managing director bij een internationaal papierconcern. Wat beide broers wel gemeen hebben met elkaar, is hun voorliefde voor esthetiek. Rijk heeft tijdens zijn jarenlange verblijf in China vriendschappen gesloten met Chinese kunstenaars en diverse werken van hun naar Nederland meegenomen. Net als bij veel kunstverzamelaars ontstond ook bij hem de behoefte om al dat moois te delen met andere liefhebbers. Uit die gedachte is de galerie ontstaan. Ondertussen heeft Rijk zijn broer Carl aangestoken met dit verzamelvirus. Beide broers reizen dan ook geregeld op en neer tussen Nederland en China om nieuwe kunstenaars te ontdekken en nieuwe pareltjes aan te schaffen.

Brons in camouflage
Bij het betreden van de 200 m2 grote galerie weet je niet waar je moet kijken: in iedere hoek en aan elke wand bevinden zich bijzondere werken van diverse jonge Chinese kunstenaars. Schilderijen en beelden die Carl en Rijk met zorg hebben geselecteerd. De thema’s van de werken zijn soms vertrouwd, maar vaak ook verrassend uitgevoerd.

Gong DongDe kunstenaar Gong Dong (1977) tekent voor enkele van de blikvangers in de galerie. Zo heeft hij bijvoorbeeld een bronzen sculptuur van een jongetje (vermoedelijk refererend naar een van zijn twee zoontjes) bespoten met diverse lagen witte autolak, met uitzondering van de wijnvlek op het gezicht. Hoewel de omschrijving Port-Wine Stain wellicht meer van toepassing zou zijn, heeft dit sculptuur de meer herkenbare omschrijving Birthmark gekregen.

Wu Jia HuiOok Wu Jia Hui (1981) maakt gebruik van brons, hetzij met een andere afwerking. Met een speciaal oxidatieprocedé brengt zij een patinalaag aan op het brons. Haar sculpturen vertolken steeds de kunstenares als klein meisje in diverse fases van haar leven. Karakteristiek zijn het ronde gezicht, de strakke lipjes en de grote ogen. Opvallend zijn naast de mooie turquoise kleur van het patina de kleine details, zoals een haarlokje, het poedeltje of accessoires zoals een minuscuul Louis Vuitton-tasje.

www.kunstbroeders.nl

'Shanghai Girl' van Wu Jia Hui

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)