Een westers of Chinees ontbijt – Geen broodje pindakaas of bord muesli

by CRTV

Foto & tekst: Fiona Chan
Je hoort het wel vaker: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Starten met een (uitgebreid) ontbijt is al een goed begin van de dag. Een glaasje jus d’orange, eitje en croissant met jam is een luxe ontbijt. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat een westers ontbijt enorm verschilt van het oosterse ontbijt. Een traditioneel ontbijt in Azië is vaak warm. In Hong Kong (HK) bijvoorbeeld kan een ontbijt er zo uitzien:

#29_congee ontbijt

Congee (rijstepap), gebakken noodles, gefrituurd deeg gerold in gestoomde rijstdeeg en soja melk


Naast een typisch chinees ontbijt hebben we ook nog een ‘westers ontbijt’ in HK en dit serveren ze in de zogeheten theerestaurants (港式茶餐廳).
Een bezoek aan een lokaal theerestaurant is een must om de plaatselijke cultuur te ervaren. Het eerste theerestaurant opende in 1946 en het oudste theerestaurant dat nog opereert heet ’Lan Fong Yuen’蘭芳園 (1952). Het theerestaurant is de plek waar mensen graag hun ontbijt eten. Er wordt voornamelijk westers ontbijt geserveerd in combinatie met Chinese smaken.
Het ontbijt is vaak opgebouwd in setmenu’s (set a, b of c), bestaande uit een hoofdgerecht (+ bijgerecht) en warm drankje (koude drank +2 Hong Kong Dollars).

#29_Thee1

#29_sandwich1

Hong Kong Theerestaurant: Lemon tea, Milk tea en egg & ham sandwich

Een voorbeeld
Set A: Een egg & ham sandwich en milk tea
Set B: Macaroni en lemon tea
Deze gerechten en drankjes zijn simpel, maar wel heel erg lekker.
In Nederland hebben we dit niet, maar we kunnen het wel thuis maken. Iets aangepast vanwege lokale producten, maar net zo lekker!

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)