Aziatische (on)zichtbaarheid in de media

by CRTV

Foto & tekst: Liyen Siaw

Panel Cinemasia

Een Chinees werkt in een Chinees restaurant, het meisje in nood is lang en blond en een Afrikaan is arm. Dit zijn enkele stereotype beelden die ook vaak in de media terugkomen, want het is het beeld dat het publiek herkent. Maar zijn deze stereotypen te doorbreken en zullen mensen met een andere afkomst ook voor andere rollen ingezet worden?

Tijdens het Cinemasia Filmfestival bespraken enkele filmmakers, acteurs en producenten dit beeld. Er zijn verschillende redenen waarom er minder mensen van een andere afkomst in een bepaalde film of reclame voorkomen. Aan de ene kant ligt het aan de castingkeuze van de regisseur, maar aan de andere kant aan de schrijver. Dat een schrijver, regisseur of producer gebruikmaakt van een multiculturele cast, ligt aan de omgeving waarin hij of zij is opgegroeid en hoe multicultureel hij of zij denkt. Yan Ting Yuen is filmmaakster en geeft les aan de Filmacademie in Amsterdam. Haar studenten zijn voornamelijk blank. Toen één van de studenten met een andere afkomst naar Yan Ting toe kwam en haar script voorlegde, vertelde de studente dat haar verhaal ging over een blond Nederlands meisje. Yan Ting stimuleerde haar om er meer van haar eigen achtergrond in te verwerken. Iets waar de studente zelf niet aan gedacht had. Yan Ting geeft ook aan dat ze door haar Chinese achtergrond eerder een Chinees tintje aan haar films geeft dan misschien een blanke Nederlander had gedaan. In haar typisch Nederlandse film Het geheim van de Hema had ze daardoor ook elementen toegevoegd van het bezoek van Hema-topman Ronald van Zetten aan China.

Paard van Sinterklaas

Het gebruik van een multiculturele cast wordt wel gestimuleerd, maar niet vaak toegepast. Hoewel de Nederlands-Marokkaanse actrice Maryam Hassouni een Emmy Award heeft gewonnen in de categorie beste actrice voor haar rol in de televisiefilm Offers, heeft ze daarna nog geen grotere rollen aangeboden gekregen. Om toch meer multiculturele filmmakers en acteurs te werven, zijn er onder andere projecten zoals Kind en Kleur. Dit project is een initiatief van het Mediafonds en opleidingstraject voor jonge, getalenteerde schrijvers met verschillende achtergronden die de ambitie hebben om voor de jeugdtelevisie te schrijven. En dan met name over hun eigen cultuur. Sommige producties worden ook verfilmd, waarbij kinderen en volwassenen met verschillende achtergronden dan meespelen in de films.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)