Extraversie tot cultuur verheven

by CRTV

SH-NANJING WEST RD. 20090831-NR.273-2

Tekst en foto’s: Tony Vingerhoets

Thuis hebben we regelmatig discussies over actuele ontwikkelingen in China. Mijn vrouw heeft een enorme kennis op het gebied van Chinese geschiedenis en benadert hedendaagse vraagstukken vaak vanuit die optiek. China is al sinds mensenheugenis een feodaal land en er is in feite nog niet zoveel veranderd. Goed, we hebben geen keizer meer, maar wel een kleine elite die het land in z’n greep houdt. Eén procent van de bevolking bezit tachtig procent van China; dat spreekt voor zich.

De opbouw van de Chinese maatschappij is de laatste twee decennia wel veranderd doordat er een middenklasse is ontstaan. Dat is historisch gezien een nieuw fenomeen. Maar de rijken worden er steeds rijker. China telt momenteel 960.000 miljonairs (gerekend met dollars), waarvan 60.000 miljardairs. Beijing voert met 10.000 superrijken de lijst aan. Opmerkelijk is de gemiddelde leeftijd van de Chinese miljonairs; met 39 jaar zijn ze zo’n vijftien jaar jonger dan hun Westerse tegenhangers.

SHANGHAI_MG_3350-2Dat zijn allemaal klinkende cijfers, maar met 3744 dollar (2870 euro) bbp per hoofd van de bevolking staat China op de 86e plaats van 164 landen gerangschikt op basis van Wereldbankgegevens. Dit is net onder veel kleinere economieën zoals Tunesië, Albanië en Jordanië. Bovendien moeten 948 miljoen Chinezen nog dagelijks rondkomen van minder dan 5 dollar (3,80 euro). Ondanks onstuimige economische groei en verbeterde leefomstandigheden blijkt hoe groot de kloof tussen arm en rijk in China is.

HIGH END CARS_04132013_031-2In Beijing is de welvaartstoename duidelijk waarneembaar. Luxueuze shopping malls en westerse high end modepaleizen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook Europese topautofabrikanten doen in China goede zaken. Het stadsbeeld is gevuld met peperdure Mercedessen, Audi’s, BMW’s en Porsches. De Chinese bescheidenheid van weleer heeft plaatsgemaakt voor overmaat. Extraversie is tot cultuur verheven. China is ‘s werelds grootste markt van luxe goederen geworden!

HIGH END CARS_04062013_008-2

Maar hoe zit het dan met de have nots? Dat zijn hardwerkende eenvoudige mensen die voornamelijk leven op het platteland. Ze delen niet in de opkomende welvaart en je kunt je afvragen hoe lang ze dat met lede ogen blijven aanzien. Want er is al behoorlijk wat sociale onrust als gevolg van zelfverrijking en corruptie. Het zijn ontwikkelingen die door de Chinese overheid uit het nieuws worden gehouden, maar mij persoonlijk zorgen baren omdat dat het land op termijn kan destabiliseren.

DALIAN 2_NIGHT_057_11072012-2

Enfin, dit jaar heb ik een shooting list met onderwerpen dat o.a. de glamour van China in beeld brengt. Vanwege de mondiaal toenemende vraag naar dit genre editorial foto’s heb ik de laatste maanden al heel wat architectuur, fashion shops en auto’s met een hoog wow-gehalte gefotografeerd! Het is een totaal ander onderwerp dan clichés zoals rijstvelden, rode lantaarns of de Chinese Muur. Maar als fotograaf vind ik het een uitdaging om het nieuwe China in beeld te brengen!

DALIAN 2_NIGHT_081_11072012-2

Daarbij heb ik een voorkeur om ‘s avonds de stad in te trekken. Want op de een of andere manier geeft de neon- en winkelverlichting een kosmopolitische sfeer. Natuurlijk heb ik niet alleen gefotografeerd in Beijing, omdat de toenemende welvaart in alle Chinese steden zichtbaar is. En ondanks dat Beijing meer superrijken huisvest dan Shanghai, vind ik die stad meer wervelend. Maar misschien heeft dat te maken met tot verbeelding sprekende architectuur en indrukwekkende wolkenkrabbers.

Het is jammer dat de ruimte in dit artikel beperkt is, want ik heb een berg fotomateriaal waaruit ik moeilijk een keuze kon maken. Het beeld dat eruit naar voren komt, steekt schril af bij de nieuwe soberheid die door Europa waait als gevolg van de schuldencrisis. Nu begrijp ik dat Europeanen met argusogen kijken naar het Chinese succes, maar dat heeft, zoals ik al vermeldde, twee gezichten. En in menig opzicht verkeert China nog in de fase van een ontwikkelingsland.

Die contrasten maken het voor mij als fotograaf wel boeiend om vast te leggen. Vaker schreef ik dat de dynamiek van Chinese steden z’n weerga niet kent. Menig westerse expat die terugkeert naar z’n Europese bakermat, vindt het er maar saai vergeleken met China. In mijn vriendenkring hoor ik dit althans regelmatig. Een Italiaanse vriend die onlangs terugkeerde naar z’n geboorteplaats in Sardinië, waande zich weer in een paradijs maar klaagde over de belabberde economie.
mini_SOHO GALAXY_04022013_097-2

Nergens blijven bomen tot in de hemel groeien. Ook niet in China. En wat de toekomst brengt, is nog koffiedik kijken maar China heeft in menig opzicht nog een lange weg te gaan. Het gras oogt er nu groener dan in Nederland, maar het heeft een welvaartsongelijkheid en milieubewustzijn van een derdewereldland. Of daar verandering in komt zal de tijd leren, maar vaststaat dat China veel problemen het hoofd moet bieden dat mogelijk een rem zet op de economische groei.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)