Dim sum of friet – Xinran Xue

by CRTV

Tekst en foto’s: Liyen Siaw

CRTV 28 - Dimsum of friet - Xinran Xue

Xinran Xue heeft als radiojournalist in China gewerkt en is in 1997 verhuisd naar Engeland. Ze heeft verschillende boeken geschreven over China en Chinese vrouwen. Haar bekendste boek is Bericht van een Chinese moeder: verhalen over verlies en moederliefde, over moeders die hun kinderen gedwongen moesten afstaan ter adoptie of moesten achterlaten in weeshuizen. Xinran heeft in 2004 de stichting The Mothers’ Bridge of Love opgericht. De stichting wil Chinese adoptiekinderen, hun adoptieouders en biologische ouders met elkaar verbinden. Haar motto luidt:

“Chinezen hebben een 5000 jaar oude oorsprong. Het maakt niet uit waar we zijn en wat we meemaken. we zullen altijd geloven.”

“中国人有5000年文明之根, 无论我们是在哪儿里,无论我们面临什么,我们都会春风吹又生气。”

• Brits of Chinees?
Ik voel me Chinees. Toen ik naar Engeland verhuisde, was ik al over de veertig.

• Stokjes of mes en vork?
Ik kook met stokjes. Mijn oma heeft me namelijk geleerd dat je voedsel als een individu moet behandelen en niet als een groep, wat je met een spatel wel doet. Maar ik eet met mes en vork, omdat mijn man Engels is.

• Doener of denker?
Denker. Als journalist luister ik en probeer ik te begrijpen wat er gezegd wordt voordat ik er een oordeel over vel.

• Oudjaar of Chinees Nieuwjaar?
Chinees Nieuwjaar. Ik ben opgegroeid met het geloof dat we deel uitmaken van de natuur. Chinees Nieuwjaar luidt het begin van de lente in en gaat over seizoenen. Dat heeft voor mij meer waarde dan oudjaar, omdat dat een feestdag is die de mens zelf heeft gemaakt.

• Dim sum of friet?
Dim sum. Ik houd van gestoomd voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is.

• Luid of rustig?
Rustig. Ik ben geen uitgaansmens. Ik hecht meer waarde aan stil zijn en luisteren dan te veel mijn stem te laten horen.

• Tempel of kerk?
Ik ben niet religieus, maar ik sluit beide gebouwen niet uit. Ik geef echter meer de voorkeur aan het groene veld tussen beide gebouwen.

• Lotus of tulp?
Lotus. Als Chinees voedt en watert de Chinese cultuur me en bewonder ik de stille kracht van de lotus.

• Lampion of lantaarn?
Lampion. Deze heeft veel meer karakter en is gebaseerd op de persoon en familie die het maakt en ophangt. Het is daardoor veel persoonlijker. Een lantaarn is alleen functioneel.

• Wolkenkrabber of grachtenpand?
Grachtenpand, omdat een wolkenkrabber me het gevoel geeft dat ik in een hokje gestopt wordt. Een grachtenpand staat dichter bij de natuur.

Ken jij een bekende Chinese Nederlander van wie je wilt weten of hij/zij zich meer Nederlands of Chinees voelt? Stuur dan een e-mail naar magazine@crtv.nl.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)