Cake zonder fratsen – Cake gewikkeld in papier 纸包蛋糕

by CRTV

#28_ Cake wrapped in paper 纸包蛋糕

Tekst en foto’s: Fiona Chan

Cake gewikkeld in papier纸包蛋糕 is waarschijnlijk één van de meest standaard en traditioneel Chinees gebak. Het is een gebak dat je vaak ziet in de vitrines bij de Chinese bakker in Chinatown. In Hong Kong zul je dit gebakje niet zo gauw vinden. Tussen de moderne hoge gebouwen en vele shopping centra vind je alleen moderne brood- en bakwinkels. Zij verkopen de zogeheten moderne gebakjes – mooi aangekleed en buitenlandse koek/gebak. Voor de echte traditionele Chinese broodjes en gebakjes moet je op zoek gaan naar de traditionele bakkers. Gelukkig bestaan deze nog en zijn ze vaak te vinden op de markt met hun winkels achter de marktkraampjes of in de wat oudere buurten in Hong Kong.

De reden waarom dit cakeje niet te vinden is in de moderne bakkerswinkel, is denk ik heel simpel. Waarschijnlijk vanwege de looks. Als je ooit naar een moderne brood- en bakwinkel bent geweest in Hong Kong, moet je zeker opgevallen zijn dat alle taarten en brood prachtig worden opgemaakt en opgediend. In vergelijking daarmee is dit cakeje niet zo heel bijzonder. Het is gemaakt van sponge cake of chiffon cake gewikkeld in papier. Het is een stukje cake zonder fratsen. Geen slagroom en/of decoraties. Maar dat maakt het niet minder lekker. Het is gewoon een lekker stuk cake. Lekker voor bij een kopje thee. En stiekem is het voor mij nog iets extra’s, een vleugje nostalgie.

De grootte van de cake gewikkeld in papier is een bekerformaat, maar dit soort bakvormen had ik helaas niet. Dus maakte ik de miniversie van cake gewikkeld in papier. Voor deze minicakejes heb ik een muffinbakvorm gebruikt die wat dieper en smaller is (lijkt op kleine kopjes), bekleed met wit bakpapier.

Ingrediënten (voor ongeveer 12 cakejes)
5 eiwit (m)
5 eigeel (m)
50 gr ongezouten boter
60 ml melk
85 gr zelfrijzend bakmeel
42 gr kristalsuiker
8 gr vanillesuiker (1 zakje)
1/4 theelepel cream of tartar

Muffinbakvorm
Wit bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Klop de gesmolten boter, het eigeel, de cream (of tartar) en de melk tot het lichtgeel van kleur is.
3. Zeef het bakmeel en voeg dit toe aan het beslag.
4. Klop de eiwitten tot het schuimt. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop het geheel tot het stevig wordt (zachte pieken die zijn vorm zal houden).
5. Gebruik een deegschraper om 1/3de van het eiwit in het beslag te vouwen. Meng het goedje en voeg dit mengsel toe bij de rest van het eiwit en vouw dit totdat het grondig gemengd is.
6. Verdeel het beslag in de muffinbakvorm en bak het voor ongeveer 25 minuten.

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)