Tien jaar Cinemasia Film Festival

by CRTV

The Silk Road of Pop - hiphopband Six CityTekst: Sandra Lau Foto’s: Kenny Nagelkerke

Het gaat goed met de Aziatische cinema. Dit blijkt wel uit de zesde editie van Cinemasia. Het van oorsprong tweejaarlijkse filmfestival vindt sinds kort ieder jaar plaats. Tijdens de laatste editie van 4 t/m 7 april 2013 was cultureel centrum De Balie in hartje Amsterdam the place to be voor liefhebbers van Aziatische cinema. Meer dan twintig films uit China, Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea, Japan, India, Indonesië en de Filippijnen gingen in première. Die varieerden van documentaires en onafhankelijke producties tot en met de grote blockbusters. CRTV-magazine bracht een bezoek aan dit kleurrijke festival.

Giovanna-Chen, PR& MarketingcoordinatorGiovanna Chen, PR & Marketing Coördinator bij Cinemasia, vertelt over de doelstellingen van het festival. “Aan de ene kant proberen wij naast het bieden van cultuur en entertainment het aantal Aziatische films te stimuleren binnen het Nederlandse filmaanbod. Aan de andere kant willen wij een platform bieden voor Nederlandse Aziaten en mediamakers. Cinemasia is het enige Aziatische festival in Europa, dat met voornamelijk Aziatische programmeurs, medewerkers, vrijwilligers en filmmakers werkt, met als doel om Nederlandse Aziaten te promoten in leidinggevende en creatieve functies in de media en film- en televisie-industrie.”

Crowdfunding must voor jonge filmmakers
CinemAsia2013 Cultureel Centrum De BalieOp het programma staat ook een ‘crowdfunding workshop’ in samenwerking met Floris Parlevliet van Cinecrowd, In-Soo Radstake van In-Soo Productions en Josscy Vallazza Aartsen. Cinecrowd is een platform waar filmmakers en filmliefhebbers samen films maken. Radstake heeft met In-Soo Productions zijn eigen onafhankelijke productiebedrijf voor speelfilms, documentaires en televisieprogramma’s. Van Aartsen is een jonge filmmaker die net via Cinecrowd een crowdfundingproject is gestart om zijn film Perjalanan, de reis financieel mogelijk te maken.

De landen waar de films vandaan komen, wisselen per jaar. Dit is niet alleen afhankelijk van goedkeuring door de programmeurs, maar ook van het aanbod. Stond er vorig jaar nog een film uit Cambodja op het programma, dit jaar is dat land helemaal afwezig. Landen die vaak goed vertegenwoordigd zijn, zijn China, Taiwan en Japan.

Drie genres

CinemAsia2013 alg2Over het algemeen zijn de getoonde films in te delen in documentaires, films over de Chinese diaspora en Queer & Asian. Slechts een klein aantal documentaires op internationale festivals en/of getoond op televisie is door Aziatische filmmakers geproduceerd. Deze eenzijdige blik geeft een vertekend beeld van de Aziatische cultuur en maatschappij door de talloze stereotype beelden in de media. Om die reden programmeert Cinemasia documentaires, die zelden buiten het land van herkomst worden vertoond. Daarmee draagt het festival bij aan de culturele diversiteit in Nederland.

Daarnaast is Cinemasia actief bezig met het creëren, exposeren en archiveren van verhalen uit de Aziatische diaspora in Nederland, die meer dan vier eeuwen beslaat. Denk aan het Nederlands kolonialisme in Nederlands-Indië (nu Indonesië), postkoloniale immigratie uit Nederlands-Indië en de economische en politieke migratie van de laatste twee eeuwen. Met het Queer & Asian-programma besteedt Cinemasia aandacht aan homoseksualiteit en travestie binnen de Aziatische gemeenschap.

Een speciale vermelding verdient het Filmlab. Judith Mulder, coördinator van het FilmLab vertelt: “Dit programma is bedoeld om jonge Aziatische filmmakers te stimuleren bij het produceren van hun film. Van de ingezonden scripts wordt de beste uitgekozen. De winnaar krijgt een geldbedrag en professionele hulp bij het maken van de film. Zo heeft Jimmy Tai, Filmlab-winnaar in 2006, bijvoorbeeld de kans gekregen om zijn eerste korte film Ping te maken. Met die film is hij toegelaten tot de Film- en Televisieacademie.”

Chinese films uitgelicht

Jeremy Lin Voorbereiding op interview voor Linsanity In het genre ‘Chinese diaspora’ was onder andere Linsanity te zien: een documentaire van de Chinees-Amerikaanse regisseur Evan Jackson Leong. Deze documentaire gaat over Jeremy Lin, de eerste Chinees-Amerikaanse NBA-basketballer. Hij werd een internationale sportsensatie toen hij in 2012 de New York Knicks naar de NBA-play-offs bracht. De wereldwijde gekte om zijn persoon wordt ook wel aangeduid Linsanity. Leong kreeg een unieke inkijk in zijn leven, nog ver voordat basketbalfans wereldwijd van Lin gehoord hadden. In de documentaire is te zien hoe Lins weg naar fortune & fame niet over rozen gaat. Ook hij heeft te maken gehad met vooroordelen en racisme, zelfs nadat hij een bekende Amerikaan is geworden. Een heel persoonlijk portret van deze selfmade miljonair, waarbij à la Hollywood zijn weg naar de top met bloed, zweet en tranen onder een vergrootglas wordt gelegd.

Oeigoerse popmuziek
The Silk Road of Pop - Q&A at CinemasiaEen wel heel bijzondere documentaire was The Silk Road of Pop, die haar wereldpremière beleefde in De Balie. Het thema was de turbulente popmuziekscène van de Oeigoerse moslimminderheid in het noordwesten van China. Xinjiang, de thuisregio van de Oeigoeren, heeft te maken met een invasie van Han-Chinezen. De diverse etnische groeperingen leven langs elkaar heen. Politieke verschillen komen niet expliciet aan de orde, maar sluimeren onderhuids. Voor de Oeigoeren is muziek één van de weinige manieren waarop ze hun culturele en etnische identiteit tot uiting kunnen brengen.

The Silk Road verwijst naar de beroemde Zijderoute waarvan deze streek in het noordwesten van China deel uitmaakte. In deze documentaire komen traditionele muzikanten, hiphopcrews, metal bands en muziekfans aan het woord. Producent Stijn Deklerck en coregisseur Ursula Engel zijn erin geslaagd om een indringend beeld te schetsen van de Oeigoerse jongeren in China, die op hun eigen manier een balans proberen te vinden tussen de traditionele Oeigoerse cultuur en dominante Chinese invloeden.

Evan Jackson Leong, regisseur van LinsanityAls bonus voor de bezoekers waren de regisseur van Linsanity en de producent en coregisseur van The Silk Road of Pop aanwezig voor een Q&A na de film. Het moge duidelijk zijn dat dit soort films de bezoekers aan het denken zetten. In ieder geval laten deze pareltjes ons al weer uitkijken naar de volgende Cinemasia in 2014.
www.cinemasia.nl

Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)