Tekst en foto’s: Fiona Chan
Dumplings (Jiao Zi) vormen een bekend gerecht in de Chinese keuken. Vrijwel iedere moeder weet hoe je het moet maken. Dit geldt ook voor mijn moeder. Zij maakt het weliswaar niet vaak, maar is zeker bekend met het recept.
Jiao zi eten we thuis als snack of als dim sum in een restaurant. In China en in het bijzonder in het noorden van China worden jiao zi’s gegeten als hoofdgerecht. Jiao zi is wat brood is in het westen: Je kunt het de hele dag door serveren – als ontbijt, lunch of diner. Er zijn eindeloos veel variaties in jiao zi. Sommige mensen maken hun eigen deeg voor jiao zi. Voor het gemak koop ik mijn jiao zi-deeg bij de Chinese toko.
Jiao zi worden vaak gemaakt van varkensgehakt en/of groenten en worden daarvoor in de vorm van een hoorn gevouwen. Het verkrijgen van die hoornvorm vergt nog even wat oefening. Vandaar dat ik mijn jiao zi in een eenvoudiger vorm ga vouwen: de kroon.
Zie hier mijn versie van mijn moeders recept voor jiao zi gevuld met kip en garnalen.
Ingrediënten (voor ongeveer 24 dumplings)
Vulling:
150 gr schoongemaakte garnalen
75 gr kipfilet in stukjes gesneden
40 gr fijngehakte Chinese bieslook
20 gr fijngehakte wortels
Klein stukje dungesneden gember
Fijngehakte lente-ui naar smaak
Marinade:
½ tl zout
½ tl witte peper
1½ tl kippenbouillon (poedervorm)
2 tl (royaal) maïzena
Dumpling (Jiao zi) deeg:
Te koop bij de Chinese toko
Dipsaus:
Worcestershiresaus of zoete sojasaus
Bereidingswijze:
1. Bereid de groenten, kip en garnalen voor de dumplingvulling.
2. Gebruik een keukenmachine om de kip en garnalen fijn te malen.
3. Voeg de marinade toe. Roer dit in één richting door het kip/garnalenmengsel.
4. Voeg de Chinese bieslook, wortel, lente-ui en gember toe. Meng alles goed door elkaar, ook in één richting.
Dumplings vouwen (de eenvoudige vorm)
5. Leg een vel dumplingdeeg in je handpalm. Doe ongeveer 1 theelepel vulling midden op het deegvel. Bestrijk de randen van de bovenkant van het deegvel met wat water. Vouw het deegvel dubbel en druk de randen zachtjes aan. Vouw de uiteindes om en plak het aan elkaar met water als je een kroonvorm wil vouwen.
Er zijn drie manieren om de dumplings te bereiden:
• Koken in water: Leg de dumplings in kokend water. De dumplings zijn klaar, wanneer ze boven komen drijven.
• Stomen: Leg de dumplings op een laagje Chinese koolbladeren of een goed ingevet oppervlak. Stoom ze vervolgens gedurende ongeveer 8 minuten.
• Bakken: Stoom de dumplings eerst. Bak ze vervolgens in plantaardige olie, tot ze goudbruin zijn.
Serveer de dumplings met zoete sojasaus of Worcestershiresaus.
* De Chinese dumplings zijn geschikt om in te vriezen.
Wil je nog meer lezen van CRTV magazine? Word abonnee en je krijgt dit unieke blad thuisgestuurd!
awesome 🙂