Better City, Better Life?

by CRTV Magazine

Tekst en foto’s Harry den Hartog
Artikel uit editie 25

Bovenstaand thema was door de organisatie van de wereldtentoonstelling in Shanghai gekozen om de wereld te laten zien hoe grote stedelijke problemen te lijf kunnen worden gegaan. Het is inmiddels al weer twee jaar geleden dat de World Expo daar werd gehouden. Op 31 oktober 2010, de sluitingsdag, riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon op deze dag voortaan jaarlijks als World Better Cities Day te herdenken.

5 m2 km leegte aan weerszijden van de rivier

Tijdens het evenement maakten miljoenen bezoekers kennis met tientallen landen- en themapaviljoens. Ook werden veel zakendeals gesloten. Shanghai beloofde na afloop van het evenement het terrein “terug te geven aan de stad” en “de stad met het water te verbinden”. In tegenstelling tot veel andere wereldtentoonstellingen ligt dit enorme terrein namelijk midden in de stad, aan weerszijden van de rivier op oud havengebied. Enkele duizenden oude woningen moesten wijken voor dit evenement. Bewoners zijn verplaatst naar nieuwbouwwijken in de periferie. Dankzij de wereldtentoonstellingen zijn in de stad veel infrastructuurwerken versneld aangelegd, zijn zo’n 4000 extra taxi’s in gebruik genomen met energiezuinige hybride motoren en is ruim tien kilometer nieuwe publieke rivieroever aangelegd met veel groen en wandelpaden. Maar wat gebeurt er met het terrein zelf?

De plannen zijn ambitieus. Het zuidwestelijke deel van het terrein moet een nieuw zakencentrum worden met kantoortorens en een mega shopping mall. Door ongunstige vastgoedprijzen is dit gebied echter nog niet in ontwikkeling genomen en ligt het er braak bij. Op het zogenaamde Urban Best Practice Area, dat omgevormd moet worden tot een creatief cluster, met kantoren, horeca, entertainment en galerieën, is inmiddels een kunstmuseum geopend. De meeste andere gebouwen staan echter leeg en zijn omringd met hoge hekken.

Veel paviljoens zijn inmiddels gesloopt. Enkele paviljoens zijn tijdelijk (voor een periode van voorlopig vijf jaar, maar mogelijk langer) in hergebruik: Luxemburg, Rusland, Frankrijk, Italië en Saudie Arabië. Enkele andere paviljoens zullen worden verplaatst of zijn al verhuisd. Green Apple van Roemenië schijnt te verhuizen naar Xinjiang, Zweden gaat naar de stad Tangshan in Hebei en Zwitserland naar Caofeidian bij Tianjin.

Luxemburgs paviljoen

En het Nederlandse paviljoen? Happy Street, een ontwerp van de Eindhovense kunstenaar John Körmeling, staat nog overeind. Het schijnt dat de gehele staalconstructie eigendom is van de Shanghai Expo Development Group. Deze zal het materiaal mogelijk verkopen om het te laten versmelten voor hergebruik, al schijnen er enkele Chinese steden te zijn geweest die het paviljoen wilden overnemen of namaken. Een deel van het paviljoen is inmiddels afgezaagd om ruimte te bieden aan het naastgelegen Italiaanse paviljoen, dat nog dagelijks drukbezocht wordt vanwege zijn tentoonstelling. Het eveneens aangrenzende Luxemburgse paviljoen is door ‘de Italianen’ opgekocht en in gebruik genomen als restaurant, met in de keuken een topchef.

Het centrale park, dat met medewerking van het Nederlandse landschapsarchitectenbureau Niek Roozen is ontworpen, wordt door muren omkaderd en is nauwelijks toegankelijk. De entree ligt dusdanig ver dat je eerst een half uur tussen bouwplaatsen moet zoeken of een taxi moet nemen. Dit zal de gemiddelde Chinees niet snel doen. Het goed onderhouden park is dan ook leeg, dus ideaal voor rustzoekers en romantici.

Het Expo-village, gebouwd om tijdens het evenement zo’n 10.000 officials en journalisten te huisvesten, staat sinds de sluitingsceremonie leeg. Midden in de stad op een toplocatie langs de rivier. Grond- en vastgoedspeculatie zijn een beproefde Chinese methode om de economie te stimuleren. Maar deze ruim vijf vierkante kilometer leegte midden in de stad is bepaald geen…

Better City, Better Life.

Nog meer van CRTV magazine? Ga naar www.crtv.nl

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)