Missie

by CRTV Magazine

Tekst Alex van Egmond
Artikel uit editie 14

Met mijn docent Latijn, die zelf zeer geïnteresseerd is in de missiegeschiedenis in China, maakte ik een funerair uitstapje. Wij gingen naar een begraafplaats in de buurt waar 63 westerse en Chinese missionarissen liggen begraven. De beroemdste onder hen is de Italiaan Matteo Ricci (1552-1610). Volgens een hardnekkige mythe die onder Jezuïten de ronde doet, wist hij zelfs de Ming-keizer te bekeren tot het katholicisme.

Ricci is een interessante en invloedrijke persoon geweest in de missiegeschiedenis, maar ik kwam eigenlijk voor iemand anders. Iemand die bijna op gelijke hoogte staat met Ricci en daarom samen met hem in een aparte afdeling van het kerkhof te vinden is. Via een stenen poort ga je over een laantje naar een andere, afgesloten poort. Mijn docent Latijn had van te voren een afspraak gemaakt, dus daarom opende de beheerder zonder problemen voor ons het afgebladderde hek. Op een klein lapje grond, niet groter dan een half volleybalveld, lagen drie tombes met steles ervoor (stele: uit één stuk steen of hout gehouwen tablet of pilaar, met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst). De grootste was voor Ricci, met links daarvan de stele voor Duitser Adam Schall von Bell (1591-1666) en rechts de Belg Ferdinand Verbiest (1623-1688).

Chinees Portret Ferdinand Verbiest

Laatstgenoemde persoon had al eerder mijn aandacht getrokken, toen ik zijn naam googlede. Verbiest kwam uit het West-Vlaamse gehucht Pittem en begon zijn loopbaan als leraar aan een Jezuïetencollege. Zijn leven leest als een avonturenroman. In 1655 werd hij uitgezonden naar de Chinese missie. Het schip waarop hij reisde, kon op het nippertje ontkomen aan Franse kapers. Er volgden vele ontwikkelingen en moeilijkheden op zijn weg naar de oost, waardoor hij pas drie jaar later in Macau arriveerde. Twee jaar later riep Schall hem naar Peking.

Als een ijverig baasje ging Verbiest aan het werk. In de achtentwintig jaren die hij in China doorbracht, verbeterde hij de astronomische kalender, ontwierp hij een thermometer en begeleidde hij de bouw van een observatorium met bijbehorende instrumenten (nu nog steeds te bezichtigen in het oosten van Peking). Ook zorgde hij ervoor dat de keizer een paar stevige kanonnen ter beschikking had om een opstand neer te slaan. Hoe dat laatste moest rijmen met de christelijke naastenliefde, zal een zuiver theologisch probleem zijn geweest.

MIssie in China

Daarnaast leverde Verbiest in 1682 een model voor een op stoom aangedreven wagen. Volgens trotse Belgen een voorloper van de auto, maar waarschijnlijk hebben die last van het Laurens Jz. Coster-syndroom, waar veel trotse Haarlemmers ook mee kampen. Immers, Verbiest baseerde zijn stoomwagen op gegevens van de echte uitvinder van de auto: de Italiaan Giovanni Branca. Desalniettemin stuwden de overige prestaties van Verbiest hem naar de 79e plaats in de competitie van ‘Grootste Belg ooit’. Een onverdiende plaats voor een voorbeeldige missionaris.

Nog meer van CRTV magazine? Ga naar www.crtv.nl

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)