Europa in China?

by CRTV Magazine

Tekst en foto’s Harry den Hartog
Artikel uit editie 23

Het is algemeen bekend dat China zeer bedreven is in het produceren van ‘goedkope’ kopieën, variërend van bekende schilderijen tot designmeubels en zelfs complete gebouwen. Op 16 juni 2011 kwam het Duitse blad Der Spiegel met een bericht dat Chinese ‘architectuurspionnen’ in het geniep een Oostenrijks dorp tot in detail hadden gefotografeerd om het dorp na te kunnen bouwen. Een jaar later blijkt het project daadwerkelijk gebouwd te zijn, dichtbij Huizhou in de Chinese provincie Guangdong.

Europese wijk in China

Het Oostenrijkse origineel staat op de UNESCO-lijst van cultureel werelderfgoed. Het bergdorp Hallstatt heeft achthonderd inwoners en is idyllisch gelegen naast een meer waar zij omringd is door besneeuwde bergtoppen. Jaarlijks komen hier vele duizenden toeristen op af. Een groep Chinese ‘architectuurliefhebbers’ die opvallend veel foto’s maakt valt dus niet snel op.

De Chinese replica blijkt in grote tegenstelling tot het origineel een exclusieve woonwijk, bedoeld voor China’s nieuwe elite. De ontwikkelaar, een Chinese mijnbouwtycoon, heeft hier ongetwijfeld veel geld mee verdiend. De daken in Hallstatt 2.0 zijn gevormd om zware sneeuwval te kunnen weerstaan, naast de Chinese context een nogal eigenaardig gegeven in een omgeving waar het eigenlijk nooit sneeuwt. Behalve hilariteit lokt het project ook veel kritiek uit. Hoewel China, alom bekend, anders omgaat met copyrights en intellectueel eigendom, is het natuurlijk belangrijk om auteurs of gerechtigden te betrekken of in ieder geval te informeren. Ook het feit dat het project zich eenzijdig op rijke Chinezen richt terwijl er veel behoefte is aan betaalbare woningen veroorzaakte de nodige verontwaardiging in Oostenrijk. Desondanks schijnt de trotse en nieuwsgierige burgemeester van het Oostenrijkse dorpje toch bij de openingsceremonie van de replica te zijn geweest. Alle media-aandacht heeft er voor gezorgd dat de kopie inmiddels ook een toeristische attractie is geworden.

Europa in China

Zelf ben ik er nog niet geweest (en ik ben dat eigenlijk ook niet van plan) maar ik vermoed dat het project net als veel soortgelijke projecten in China vooral een decor blijft, zonder inwoners. Hallstatt 2.0 is zeker niet het eerste gekopieerde wijkje. China telt inmiddels vele tientallen vastgoedontwikkelingen in bijvoorbeeld Italiaans of Spaanse stijl, met namen als Venice Aquatic City, Little Paris en Little Zürich. Een neoklassieke vormentaal wordt door velen hier geassocieerd

met raffi nement, veiligheid en welvaart. Het verkoopt in ieder geval goed. Een van de beruchtste voorbeelden is Thames Town in Songjiang, dichtbij Shanghai. Bij het ontwerp en de bouw hiervan werd wel een Brits bureau ingeschakeld. Bureau Atkins maakte zich hard om tegen de lokale Chinese bouwvoorschriften in smalle meanderende straatjes te realiseren en de detaillering van de gebouwen is beter dan de meeste andere situaties, ook al beperkt het zich tot een flinterdun laagje facade. Thames Town is gemodelleerd naar de typisch landelijke Britse dorpjes in Berkshire en Surrey. Het pittoreske resultaat wordt echter niet gebruikt om in te wonen, maar als onbedoeld decor voor trouwreportages. De woningen zijn weliswaar voor ongekend hoge prijzen verkocht aan particuliere eigenaars en functioneren vooral als beleggingsobject om mee te speculeren.

Lees voor meer achtergrondinformatie over Europese experimenten in China Shanghai New Towns – Searching for community and identity in a sprawling metropolis, 010 Publishers.

Nog meer van CRTV magazine? Ga naar www.crtv.nl

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)