DIM SUM OF FRIET? – Lulu Wang

by CRTV Magazine

Tekst Liyen Siaw
Artikel uit editie 23

Lulu Wang is een bekende Nederlandse schrijfster die veel boeken op haar naam heeft staan. Haar tiende boek Nederland, wo ai ni is voorlopig alleen als een Book App verkrijgbaar. Lulu is geboren in Beijing en woont nu in Den Haag. Ze vindt de Chinese kunst, muziek en filosofie erg mooi, omdat het rijk, oud en diepgaand is.

Bekende Chinese Nederlander Lulu Wang

Haar levensmotto:
“Als het Leven ons iets ontneemt, reikt Het ons tegelijkertijd iets aan. Verlies bestaat niet. Winst evenmin.”

Nederlands of Chinees?
Dat vind ik moeilijk te zeggen, want dan moet ik er een weegschaal voor gebruiken. Als er iets ernstigs gebeurt, denk ik altijd terug aan hoe mijn oma dat deed en hoe ik het als kind had opgelost. Dus instinctief ben ik nog Chinees, maar rationeel ben ik meer Nederlands. Ik ben bevoorrecht om twee culturen te kennen en om te kunnen kiezen uit de goede dingen van beide culturen.

Stokjes of mes en vork?
Altijd stokjes, bij eten ben ik ongeneeslijk Chinees. Hier kies ik intuïtief voor.

Doener of denker?
Ik ben een echte denker. Een doener zijn ligt niet in mijn aard.

Oudjaar of Chinees Nieuwjaar?
Oudjaar, omdat er tijdens Chinees Nieuwjaar in Nederland weinig te doen is. Mensen moeten bijvoorbeeld werken en de winkels zijn niet altijd open.

Dimsum of friet?
Hoeveel ik ook van de Nederlandse cultuur houd, ik houd niet zo van friet.

Luid of rustig?
Thuis ben ik rustig, maar bij een lezing ben ik luid. Ik heb beide kanten in me.

Tempel of kerk?
Dit vind ik een moeilijke. De kerk neemt een speciale plaats in mijn leven in, omdat ik de christelijke godsdienst erg ging waarderen toen ik naar Nederland kwam. Kerken zijn hier open. Toen ik in China opgroeide, waren alle tempels gesloten. Die werden weinig gebruikt. De meeste monniken waren eruit verdreven.

Lotus of tulp?
Ik ben erg diep verbonden met de lotus, maar ik begin de tulp steeds meer te waarderen naarmate ik hier langer woon.

Lampion of lantaarn?
Beiden hebben een speciale betekenis voor mij. De lampion is voor mij feestelijk, terwijl de lantaarn voor mij meer als een stadsaanzicht is en gezelligheid in de avond symboliseert.

Wolkenkrabber of grachtenpand?
Ik heb niets tegen wolkenkrabbers, zolang er maar parken in de buurt zijn. Het is voor mij belangrijk als er ook groen is, want anders vind ik het niet mooi.
Ken jij een bekende Chinese Nederlander van wie je wil weten of hij/zij zich meer Nederlands of Chinees voelt? Stuur dan een email naar magazine@crtv.nl.
Benieuwd naar andere artikelen van deze editie? Ga naar www.crtv.nl voor de volledige editie.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

One thought on “DIM SUM OF FRIET? – Lulu Wang

  1. Pingback: In nieuwste CRTV komt Lulu Wang aan het woord « 'Sta open voor de wereld om je heen'

What do you think? :)