Li Jikai

by CRTV

Li Jikai - Walking - 35x30cm - 2014 - Acrylic on canvas

Van 10 december 2014 tot en met 1 februari 2015 zijn in Museum Jan van der Togt schilderijen en werken op papier te aanschouwen van de Chinese kunstenaar Li Jikai. De expositie – georganiseerd en samengesteld door Selena Yang – is een samenwerking tussen Museum Jan van der Togt en het Wuhan Art Museum, waar het werk van Li Jikai eerder te zien was.

In 1999 behaalde Li Jikai (1975) zijn diploma Olieverf schilderen aan de Sichuen Academie, waar de meesten van de in het Westen bekende Chinese kunstenaars hun opleiding genoten. Vijf jaar later – in 2004 – voltooide Li Jikai zijn studie met een MA in Fine Arts.

De in China altijd aanwezige grote massa’s, schreeuwende billboards en de media vormen een voortdurend bombardement van beelden die op hem afkomen. Li Jikai kan er geen enkele richting in ontdekken. Deze overdaad en richtingloosheid hebben hem gesterkt om het vooral in zichzelf te zoeken; hij gaat terug naar zijn eigen bron.

Li Jikai heeft een heel eigen vorm gevonden om zijn wereld vast te leggen in schilderijen en tegenwoordig ook in beelden. Een eenzame jongen vormt meestal het belangrijkste element in zijn werk. Het is een verwijzing naar de eenzaamheid die in China – mede door de ‘één-kind-politiek’ – een steeds dramatischere vorm aanneemt.

De schilderijen van Li Jikai tonen een verstilde kwaliteit met alle aandacht voor een kleine werkelijkheid. Soms lijkt een verre verwantschap met de drippings van Jackson Pollock te herkennen. Maar deze sporen kunnen beter worden geduid in de traditie van een oude Chinese schildertechniek die pomo, druipende of spattende inkt, genoemd wordt.

De opening vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op donderdag 11 december om 19.30 uur, en wordt verricht door de burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld. Voorafgaand geeft Michiel Bicker Caarten, media-ondernemer en journalist, zijn visie op het werk van Li Jikai in verhouding tot het huidige China.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)