China dichterbij, porselein, waaiers en interieurs

by CRTV

Tempelleeuwen

Tempelleeuwen

Wie nu Kasteel Heeswijk bezoekt, zal verrast worden door de tentoonstelling China dichterbij.

Centraal hierin staat een unieke verzameling Chinees porselein, waaiers en geheel gerestaureerde in Chinese stijl ingerichte interieurs. Met name de laatste hebben een permanent karakter en geven een schitterend beeld van de weelde en rijkdom waarin de bewoners van dit Brabantse kasteel leefden en woonden. De tentoonstelling is open voor publiek tot en met zondag 26 oktober 2014.

De Chinese eetkamer

Een van de topstukken van het kasteel is de Chinese eetkamer. De kamer, die voornamelijk werd gebruikt voor bijzondere gasten, is volledig heringericht naar negentiende-eeuws voorbeeld en in lijn met de trend van die tijd. Het was gebruikelijk dat met zeldzame en vooral dure gebruiksvoorwerpen subtiel werd gecommuniceerd dat je het maatschappelijk goed voor elkaar had en tot de ‘happy few’ behoorde. Mede door de verzamelwoede van de Van den Bogaerdes is er, naast het porselein uit de zeventiende en achttiende eeuw, in deze kamer nog veel meer moois te ontdekken. Want de excentrieke adellijke bewoners wilden meer dan het porselein en gingen voor een eigentijds Chinees belevingsconcept. Het handbeschilderd behang met schitterende voorstellingen van de hand van Chinese kunstenaars, de zijden gordijnen, eveneens met handgeschilderde motieven en het lakwerkmeubilair, getuigen hiervan.

Het Chinees kabinet

De Van den Bogaerdes hadden niet alleen smaak, maar vooral oog voor kwaliteit en kunstzinnigheid. In de porseleinroute, die bezoekers door het gehele kasteel voert, komt dit goed tot z’n recht. Naast de Chinese eetkamer is ook het Chinese kabinet, in een van de torenkamers, hiervan een goed voorbeeld. Het plafond van deze torenkamer is uitermate boeiend bezet met niet minder dan 81 porseleinen borden en schotels in de vorm van een sterrenhemel. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt al dat fraais verder opgeluisterd met gerestaureerde wandpanelen waarop Oosterse afbeeldingen zijn aangebracht en een dito behang. Het geheel is uniek in z’n soort en toont een schitterende harmonie van kunst in een bouwkundige toepassing.

Chinese waaiers

De kleine collectie waaiers, die in verschillende vitrines staan uitgestald, zijn stuk voor stuk kunstukken en uitgeleend door het Koninklijk Oudheidkundig Gezelschap. Waaiers werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Soms voor verkoeling, maar ook om het gezicht te beschermen tegen de hitte van open haarden. Of om een zekere intimiteit te creëren door het gelaat te kunnen afwenden. Vooral het laatste was een vorm van beschaving en tegelijk ook een vorm van non verbale communicatie. Ware pronkstukjes zijn de twee waaiers met afbeeldingen van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Deze vorstin was een groot liefhebster van porselein en bracht die liefde over op andere hoven.

Porselein in de Ridderzaal

De Ridderzaal ligt aan het begin van de porseleinroute in het kasteel. Daar worden de bezoekers al direct meegezogen in de bijzondere Chinese sfeer die het kasteel momenteel beheerst. Direct bij de ingang staan twee schitterende tempelleeuwen die als ware poortwachters de bewaking van de ruimte voor hun rekening nemen. Eenmaal binnen domineert een grote blauwe porseleinen vaas uit de tijd van de Qing dynastie (Kangxi, 1654-1722)  een echte eyecatcher. Wat minder prominent zijn de vitrines met tal van kleine voorwerpen die prima harmoniëren met de ruimte en de authentieke kasteelelementen daarin.

De bijzonder ruim gecollectioneerde tentoonstelling ‘China dichterbij, porselein, waaiers en interieurs’  in Kasteel Heeswijk is van 12:00 – 17:00 uur voor publiek geopend op dinsdagen, woensdagen, donderdagen en zondagen tot en met zondag 26 oktober. Meer informatie: www.kasteelheeswijk.nl

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)