Bewegende lijnen

by CRTV

Loi Che Chan & Mark van Praagh

Loi Che Chan & Mark van Praagh

Loi Che Chan en Mark van Praagh maken ieder op hun eigen manier al heel lang kunst die op kalligrafische tekens is gebaseerd. Loi Che bedrijft een “Chinese Kalligrafie in Vrije Stijl” en Mark kalligrafeert: “Onleesbare Brieven” in zelf verzonnen handschriften.


Hoewel deze kunstenaars vanuit totaal verschillende achtergronden werken bleken Loi Che en Mark in hun Kalligrafische Kunsten ook veel gemeen te hebben. Bij toeval ontmoetten beide kunstenaars elkaar 3 jaar geleden en waren zeer geïnteresseerd in elkaars werkwijzen en bleken elkaar enorm te inspireren. Dit leidde tot experimenten van “letterlijk” samenwerken op grote vellen papier. Daarbij schrijven ze hun kalligrafische tekens, reagerend op elkaars lijnen en vormen, door elkaar heen. Beiden kalligraferen in razend tempo, waardoor een beweeglijke en ritmische regelmaat ontstaat in hun lijnen, punten, tekens en karakters.
Een aantal keren eerder traden zij al samen op in performances “Kalligrafische Ontmoeting Oost en West” en dat zullen zij ook weer doen tijdens hun expositie in de GSA-galerie in Hilversum. Op rollen en vellen papier schrijven zij hun tekens naar elkaar toe: grenzen worden overschreden, culturen, lijnen en punten uit Oost en West door elkaar heen geweven.
Ook in Hong Kong zijn voorbereidingen in gang om daar te exposeren en op te treden met hun “Kalligrafische Ontmoetingen”.

Loi Che Chan
De Chinese Kalligrafie beoefent Loi Che Chan al van jongs af aan. Ze is vooral geïnteresseerd in de  de Cursive Style(狂草) en heeft jaren de schoonschriften van o.a. Zhang Zhi 張芝( onbekend – 192), Wang Xizhi 王羲之 (303–361), Zhang Xu 張旭(658-747), en Huai Su 懷素 ( 737–799) gevolgd. Geraakt door de “Onleesbare Brieven” van Mark van Praagh ging ze de muzikaliteit en vrije expressies van iedere afzonderlijke grote meester opnieuw te bestuderen. Ze maakt gebruik van het ritme die zij opnam uit het landschap van Guilin(China), en ontwikkelde haar eigen stijl. Deze leidde tot twee grote kalligrafische exposities ; Inkt Dans -150 meter Tang gedichten’’ op de Hilversumse heide in augustus 2012, en de “Eindeloos Ritme-1000 meter Chinese kalligrafie” installatie bij “NDSM Open 2013” in Amsterdam, met live performance op een oppervlak van 30 x20 meter. Hierbij heeft ze Chinese klassieke gedichten, die ze vaak uit het hoofd kent, als lijnen gebruikt op 1000 meter lint. Ook heeft ze hier geëxperimenteerd met vertaalde Nederlandse gedichten, en  westerse en Hong Kongs- Kantonese popsongs.

Loi Che Chan is in Hong Kong geboren. Na haar afstuderen vestigde ze zich in 1979 in Nederland. Van 1980 tot 1990 werkte ze als beëdigd vertaler. Van 1990 tot 2004 was ze eindredacteur van het Chineestalige programma van de NPS. In 2004 zet zij haar werk voort als beeldend kunstenaar. Ze studeerde kort aan de Amsterdam Hoogeschool voor de kunsten en in de afgelopen 7 jaar had ze regelmatig exposities in Hong Kong en Nederland.

Website: www.loiche.com

Mark van Praagh
Door handschriften uit verschillende culturen geïnspireerd maakt Mark al 12 jaren lang “Wereld- of Onleesbare Brieven”: zelf verzonnen kalligrafische tekens. Ooit beoefende Mark de traditionele westerse kalligrafie, later ontwikkelde hij voor zich zelf een meditatieve vorm van snel en onleesbaar schrijven in regelmatige, repeterende tekens en lijnen. Door intensieve oefening ontstonden telkens weer nieuwe eigen handschriften, steeds verschillende van karakter. Het lijken eeuwen oude geschriften of juist nieuwe universele wereld talen. Mark werkt in verschillende technieken: in olieverf op grote houtpanelen, in aquarelverf of inkt met pen en penseel op papier of strandhout en tenslotte ook als linoleumsneden waarbij de tekens minutieus worden uitgesneden en afgedrukt met inkt of als blinddruk in reliëf op papier. Vaak laat hij zich inspireren door minimal Music van o.a. Simeon ten Holt (Canto Ostinato) of Philip Glass, waarbij op de repeterende muziek zijn ritmische tekens geschreven worden. Op Kreta maakte Mark Zeebrieven en Zeegezangen in leporello-vorm en vorig jaar trad Mark op tijdens een concert van harpiste Lavinia Meijer waar hij op haar vertolking van Philip Glass zijn “Glass-Kalligrafie maakte.
Mark van Praagh is veelzijdig; hij werkt ook vaak buiten in de natuur, landschappen in het Gooi en Bourgondië. In een vlotte losse schilderstijl werkt hij, net als in zijn kalligrafie, met beweging en ritme van repeterende vormen en kleurvlekjes, nu dan van grassen, bladeren en bomen. Verder maakt Mark regelmatig portretten in opdracht in olieverf en aquarel.
In zijn Atelier in Hilversum verzorgt hij cursussen en workshops.
Het werk van Mark wordt regelmatig geëxposeerd in galeries in binnen- en buitenland.
Meer informatie: www.markvanpraagh.nl

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)