Bijeenkomst Prestatiedruk bij Chinese jongeren

by CRTV

Prestatiedruk Chinese jongeren

Prestatiedruk Chinese jongeren

Sinds Amy Chua in 2011 haar boek “Battle Hymn of the Tiger Mother” publiceerde, waarin ze haar strenge opvoedingstechnieken, waarbij ze niet schroomde om haar kinderen enorm onder druk te zetten, te kleineren en te bedreigen, beschreef, is er wereldwijd een debat ontstaan over opvoeding en cultuur. Veel Westerlingen vinden haar opvoedingstechnieken schokkend en volgens psychologen maakt ze zich schuldig aan psychologisch geweld.  Aan de andere kant zijn voor veel Chinese en Aziatische jongeren die in het Westen opgroeien deze opvoedingstechnieken heel herkenbaar.

Veel Chinezen zien deze opvoedingstechnieken als dè manier om hun kinderen te laten excelleren in hun leven. En inderdaad zie je dat veel Chinese jongeren het boven gemiddeld op school doen, een hoge opleiding genieten en een goede baan hebben.

Er is echter een keerzijde aan dit succes: veel Chinese jongeren hebben bewust of onbewust diepe littekens hier aan overgehouden. Je ziet vaak een verstoorde relatie met de ouders. Daarnaast voelen ze zich veelal gevangen door de verwachtingen van hun omgeving, zijn onzeker over hun eigen kunnen, weten niet goed wat ze eigenlijk in het leven willen buiten hun opleiding/carrière, of zijn ongelukkig met hun gekozen pad, maar zien geen uitweg naar iets beters. Ze zien zich vaak genoodzaakt om dit voor de buitenwereld en/of voor zichzelf te camoufleren of te compenseren. Immers, van Chinese jongeren wordt verwacht dat ze voldoen aan het perfecte plaatje.

CJO organiseert samen met Studio Zi als onderdeel van het project Face-It, dat taboe onderwerpen onder Chinese jongeren aankaart op 19 april 2014 een bijeenkomst in het Belvédère Verhalenhuis te Katendrecht (Rotterdam), waarbij dit thema in een ongedwongen sfeer besproken wordt, met als doel om jongeren bewust te maken van prestatiedruk, psychologisch geweld, de gevolgen ervan en wat je eraan kan doen.

Hiervoor hebben we 3 sprekers uitgenodigd: De Chinese psychologe Yuan Jing, geestelijk verzorger Pt. Mathura en hoofddocente Trade Management Asia aan de Hogeschool Rotterdam Cheryl Gerretsen.

Yuan Jing is een psychologe van Chinese afkomst met een eigen praktijk in Den Haag. Ze heeft ruime ervaring met het helpen van o.a. studenten en expats van Chinese afkomst die te kampen hebben met de gevolgen van prestatiedruk en psychologisch geweld: depressie, angsten, spanningsklachten, relatie/gezinsproblemen, identiteitsproblemen, negatief zelfbeeld en assertiviteitsproblemen. Opgegroeid in de Chinese cultuur kan ze makkelijk relateren aan de problemen binnen de Chinese gemeenschap. Bijkomend voordeel is, dat ze ook in het Chinees kan behandelen.

Pt. Mathura heeft als geestelijk verzorger te maken met een groot scala aan problemen, waaronder ook de gevolgen van prestatiedruk en psychologisch geweld. Ofschoon hij Hindoe geestelijke is, komen ook mensen met een Boeddhistische of Taoïstische achtergrond en zelfs Christenen en anders gelovenden bij hem. Voor veel mensen is de drempel om naar een geestelijk verzorger te gaan lager dan een psycholoog. Als klassiek opgeleide Hindoe priester, is hij van jongs af aan o.a. getraind om mensen met persoonlijke en relationele problemen te helpen en bij te staan.

Cheryl Gerretsen is hoofddocente Trade Management Asia aan de Hogeschool Rotterdam. Als hoofddocente heeft ze honderden studenten gecoacht in hun persoonlijke ontwikkeling en studie/carrière. Haar filosofie is om de potentie en talent van een persoon als uitgangspunt te nemen om ze te helpen zichzelf te ontwikkelen, hun eigen plaats te vinden en te motiveren. Omdat Trade Management Asia één van de populaire studies is onder Chinese jongeren, heeft ze veel ervaring met de specifieke problemen van deze groep en heeft ze talloze Chinese jongeren begeleid en geholpen.

Tijdens de bijeenkomst zullen de sprekers een korte lezing houden, waarna er ruimte is voor vragen en discussie met de sprekers en het publiek. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen bezoekers met elkaar interacteren.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

What do you think? :)